Съдят каталунския президент Ким Тора за сепаратизъм

15.05.2019 / 17:52 1

Лидерът на Каталуния - Ким Тора, се яви във Върховния съд в Барселона. През март срещу него беше заведено дело за неподчинение, днес официално започна разследване на казуса. Защо жълтите лентички - символ на сепаратисткото движение в Каталуния, станаха причина за съдебните неволи на Тора и какви са възможните последствия, съобщава БНТ.Ким Тора беше посрещнат пред сградата на съда като истинска звезда,. Хората го аплодираха, скандираха "Независимост" и името му.

Тора се явява по делото за неподчинение на указание на ЦИК. Лидерът на Каталуния отказа да премахне жълтите панделки - символ на сепаратисткото движение в Каталуния, от администратвините сгради в автономния регион. Според обвинението Тора "съзнателно и преднамерено" е запазил "партийната символика", макар и в този завоалиран вид. Не съм тук да защитавам себе си, а правото на народа на Каталуния, правото на общ интерес на гражданите, каза Тора.

Ким Тора, лидер на Каталуния: Казах, че не можеш да се подчиняваш на несправедлива, незаконна заповед, която нарушава фундаментални права.
Стачка в Каталуния в подкрепа на отделянето от Испания
Стачка в Каталуния в подкрепа на отделянето от Испания
Демонстранти, които подкрепят отделянето на Каталуния от Испания, влязоха в сблъсъци с полицията, докато блокираха пътища и железопътни линии. Причина...

През октомври 2017 година в Каталуния се проведе реферндум за независимост, който Испания обяви за незаконен. По време на вота се стигна до насилие, а резултатите показаха, че Каталуния иска независимост. Мадрид обаче отказа да признае валидността на вота. Стигна се до дълбока политическа криза, която приключи със задействането на член 155 от Конституцията, според който Испания иззе функциите на каталунското правителство.

Обвиненията в неподчинение не се казват със затвор, според испанските закони, но ако вината на Ким Тора бъде доказана, е възможно да му бъде забранено да заема обществени постове.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
n eXu s (преди 9 месеца)
Рейтинг: 187282 | Одобрение: 33037

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама