Съмнителни болнични по празниците обезпокоиха НОИ

13.05.2019 / 20:52 2

Увеличени болнични по майските празници. НОИ са обезпокоени от съмнителни отпуски по болест. Бизнесът отново настоя първите три дни от болничния лист да не се заплащат нито от държавата, нито от работодателя, съобщи Нова Тв.

Според данните на НОИ оказва се, че за 2018 г. държавата е изплатила над 500 милиона лева за болнични дни. 2018 г. бележи ръст от 13% на обезщетенията, спрямо 2017 г., когато НОИ е изплатил малко над 486 млн.лв. Сред регионите – първенци с най-много обезщетения за 2018 г. се нареждат:

София – град - 189 576 704 лв.

Пловдив - 52 437 791 лв

Варна - 30 618 014 лв.

Стара Загора - 29 419 946 лв.

Владимир Спасов е прокурист във фабрика за хидравлични помпи. В нея работят 1500 души. Проблемите със съмнителните болнични не липсват и в неговата компания:

 Ние имаме от 5 до 7% в персонала, който ежемесечно липсва. Бизнесът страда много от неистинските болнични, казва Спасов. Решението за него е създаването на нов контролен орган.

Той трябва да бъде информиран, при съмнение от страна на работодателя за фалшиви болнични. Този орган да може да проверява тяхната истинност, добави Спасов.

Работодателските организации за пореден път призоваха - първите дни – дали ще са 3 или по-малко, да не се заплащат изобщо – нито от държавата, нито от НОИ, нито от работодателите. Така било в редица европейски държави. И се аргументират с ръста на болничните за 2018 г.

От 2018 г. са нараснали с 13%. И вече са близо 550 млн. разходите на НОИ за болнични, казва Васил Велев, АИКБ.

Синдикатите обаче контраатакуваха и се изправиха срещу новата стара идея на бизнеса. Причината, според тях, е, че бизнесът в България трябва да запомни, че доходите в България са на едно от последните места в Европа.

Ще бъде смешно да си плащаме, за да ходим на работа, казва Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа".

За синдикатите пък било ясно - покрай празниците болничните нараствали още от 2017 г., когато бе премахнато сливането на почивни с работни дни. Затова предлагат сливане на празниците със съботите и неделите и да се отработва. Това щяло да доведе до рязко намаляване на болничните в периода около празниците."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
geritamin (преди 1 годинa)
Рейтинг: 157 | Одобрение: 7
така ше е 
Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама