Самоделна дрога вкарва варненчета в психиатрия

25.06.2015 / 12:52 11

Докато преди години специалистите се занимаваха със случаи на зависими от наркотици младежи, вече все по-често към дрогата се посяга експериментално. Понякога тийндейджърите сами си я приготвят и то с некачествени подръчни средства, обясни психиатърът от болница „Св. Марина“ д-р Александър Попов. Проблемът е не толкова изграждането на зависимост, колкото психиатричните състояния, които може да предизвика некачествената химия. Стига се до шизофренни прояви, а понякога и до хоспитализиране в клиника, предупреди специалистът.

Все повече младежи търсят помощ за техни приятели, системно употребяващи марихуана. Ако в миналото на мода беше хероинът, то сега тревата е нещо, което се възприема като не дрога и се ползва ежедневно, обясни д-р Борислав Станчев от общинската дирекция „Превенции“. предаде Дарик Варна.

„Марихуаната бързо прави зависимост и отключва психиатрични проблеми. Често младежите търсят ефекта на кокаина, но тъй като не могат да си го позволят, купуват амфетамини. Те са саморъчно правени, не развиват зависимост, но пък са толкова мръсна дрога, че детето може да умре от интоксикация. Понякога и един – два приема са достатъчни, за да има фатални последствия“, посочи той.

Често младите хора се заблуждават, че си купуват кокаин, или екстази, а всъщност получават от дилърите долнопробен метаамфетамин.

Към наркотиците посягат все по-малки деца, дори 12, 13-годишни. В повечето случаи зад тяхното желание да приемат дрога се крият семейни проблеми, коментира психологът Константин Воденичаров от Превантивния информационен център по наркотични вещества. Много родители се обръщат към звеното, за да търсят помощ за децата си.

„Когато има проблем в семейството децата реагират. Така се стига до експериментална употреба на дрога. Детето е симптомът на семейството и тяхното поведение си има обяснение“, добави специалистът. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!              


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
niama znachenie (преди 5 години)
Рейтинг: 712 | Одобрение: 347
хайде тогава ,като сте пълни привърженици на тревата,обяснете на детето си коя трева е качествена и коя са му набутали за такава,да изпуши една качествено и после да се качи на колата да покара малко ...кой нормален човек ще иска детето му да употребява каквито и да е било наркотични и психотропни средства независимо под каква форма ...чела съм достатъчно ,за да знам това ,което на мен ми е необходимо(не визирам единствено болните,за които тревата е някакъв вид лечение или облекчение)
1
7
niama znachenie (преди 5 години)
Рейтинг: 712 | Одобрение: 347
защо говорите глупости...90% от наркоманите започват с трева...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама