Самолетът на AirAsia се разбил заради грешна прогноза?

10.01.2015 / 18:56 1

Загубата на полет 85-01 на AIR-ASIA предизвика една нова тема за коментар, която заслужава специално внимание – получили са пилотите достатъчно добра информация за времето по време на фаталния полет, съобщава News 7.

Скорост на вятъра, облачна покривка. Това са само част от планината от данни, които пилотите на полет 85-01 са имали на разположение, буквално на върха на пръстите си.

Докладът за този съдбовен ден прогнозира високи купесто-дъждовни облаци, което може да причини опасни турбулентни сили, лед и мълнии.

Експерти твърдят, че всеки опитен пилот би трябвало да е запознат с тези модели и просто няма начин да лети съзнателно в гръмотевична буря.

От авиокомпанията казват, че са имали достъп до същия доклад онлайн. В заявление, получено от CNN, техният шеф пише:

"AirAsia Индонезия получава и разпространява докладите за времето. Те идват от точно същия източник и съвпадат с прогнозите, които са на твърд носител. Всичко това е на наше разположение".

Съобщението продължава – "Нашите диспечери правят абсолютно същото, както са и практиките на повечето авиокомпании в световен мащаб".

Вече има случаи на манипулиране на прогнози за времето от авиокомпании. Според източници на CNN, индонезийското правителство е включило подобен елемент, като част от разследването.

Има и едно нещо, което се е променило. Пилотите на всички излитащи самолети от Индонезия сега трябва да се явят лично, за да се информират за прогнозата за времето от ръководителя на кулата за въздушен контрол.

Върховната служба, която отговаря за безопасността на всеки полет, изглежда вече ще е в пълен синхрон със своя екипаж.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Kasparov (преди 8 години)
Рейтинг: 1061 | Одобрение: 86
Дано да е било човешка грешка а не някаква върховна конспирация
"Chess is mental torture." Gary Kasparov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама