Със 7 млн. лв. ремонтират филиала на Варненския драматичен театър

12.03.2019 / 13:40 3

Малко над 7,1 млн. лева ще струва модернизирането на сградата и сцената на Филиала на Драматичния театър “Стоян Бъчваров” във Варна. За мащабната реконструкция е изготвен проект, с който от кметската администрация се надяват през тази година да получат еврофинансиране, пише Нова Варна. Днес варненският Драматичен театър “Стоян Бъчваров” празнува своя 98-и рожден ден. Създаден е през 1921 г. с решение на Варненския общински съвет като Общински професионален театър.

Една от най-красивите театрални сгради в България, която е проектирана от архитект Никола Лазаров и е окончателно завършена през 1932г. благодарение на доброволната помощ на варненската общественост, набрала средствата чрез фондови марки. Първото представление на театъра е „Инстинктът“ от А. Кестмекер на 12 март 1921 г. До 29 октомври 1932 г. представленията се играят в ремонтираната зала „Съединение“. Съгласно Закона за театрите от 1942 г. театърът е одържавен. През 1957 г. по случай 35-годишнината си театъра получава името Стоян Бъчваров.

Тази година предстои да бъде извършен и ремонт на сцена “Филиал” на Драматичния театър. Архитектурният и технически проект вече е готов и се очаква издаването на разрешително за строеж. Финансирането ще бъде по ОП “Региони в растеж”. Очаква се да бъде спазена определена процедура на държавно равнище, за да бъде обявена и обществената поръчка за изпълнител. Малко над 7,1 млн. лева ще струва модернизирането на сградата и сцената на Филиала на Драматичния театър “Стоян Бъчваров” във Варна.

За мащабната реконструкция е изготвен проект, с който от кметската администрация се надяват през тази година да получат еврофинансиране. През 2017 година изчисленията на градската управа за модернизацията на емблематичната сграда бяха на стойност от 5 млн. лева. Близо 7,8 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет бяха отпуснати за ремонта на основната сцена на театъра във Варна тогава. Довечера театърът  ще посрещне празника си с премиерата на “Маратонците правят почетната си обиколка” на режисьора Дамян Тенев.
 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
3
Груди (преди 2 месеца)
Рейтинг: 756 | Одобрение: 311
Ква е тая джамия...само минарето и липсва.
Я!
9
5
khm (преди 2 месеца)
Рейтинг: 44420 | Одобрение: 18025
Мяза на нещо от Ориента.
0
11
РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 2 месеца)
Рейтинг: 5999 | Одобрение: -6551
Пак ще сте недоволни нещо, нали? Как така още не се е изсипала плеядата от хейт, че НЕЩО ЩЕ СЕ ПРАВИ? КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ НЕЩО ВЪВ ВАРНА? Ми тва са пари! УЖАС! 
ОБИД ДАБАДА НАИ НЕХАРЕЗВАНЕАД ГОМЕНДИРАЖД В БЕДЕЛ БГ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама