Съвета на Европа: Истанбулската конвенция трябва да се приеме! България е лош пример за неразбиране

07.03.2019 / 15:53 8

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви в Загреб по повод на Международния ден на жените, 8 март, че са постигнати важни цели в областта на борбата срещу насилието спрямо жени, но е необходим по-голям напредък.


В тази връзка той похвали Хърватия за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция), съобщи Хина, цитирана от БТА.
"Истанбулската конвенция изисква криминализиране и законови санкции срещу различни форми на насилие срещу жени, включително домашно насилие, преследване, сексуален тормоз и психическо насилие", каза Ягланд, но отбеляза, че въпреки напредъка все още има проблеми по отношение на ратификацията от някои страни.

"В някои случаи като България ратификацията беше блокирана заради опасения и недоразумения около термина "джендър". Аз вярвам обаче, че такива недоразумения могат да бъдат изяснени, ако надлежно бъде предоставена правилна информация и има политическа воля за това, например в Хърватия, която ратифицира Истанбулската конвенция през юни миналата година", каза Ягланд.

Той припомни, че Азербайджан и Русия все още не са подписали конвенцията, а 11 страни-членки на Съвета на Европа са я подписали, но не са я ратифицирали - Армения, България, Чешката република, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Унгария, Молдова, Словакия, Украйна и Великобритания.

"Ние трябва да продължим да се борим за ратификацията от всички страни-членки на Съвета на Европа, защото не може жените и девойките да бъдат лишени от тяхното най-основно човешко право: живот без насилие", заяви Ягланд и призова всички страни от Съвета на Европа да ратифицират конвенцията без забавяне.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
45
2
стефан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3382 | Одобрение: 1417
Съвета на Европа Не е институция на Европейския съюз. Това е просто политическа организация присвоила си това гръмко име. Срамота е журналистите да не правят разлика. А, да, Истанбулската конвенция може да си я завре отзад. Може и да му хареса.
45
4
Sand (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14106 | Одобрение: 4941
Де бой де , е има дърво ми се струвда .Джендърите мноо нахални станаха и май радикализмът на чичо Адолф и Осама ще влязат в действие.
47
29
khm (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43087 | Одобрение: 16252
На тоя само от името му става ясно, че е от ония северните държави, които станаха известни с кофти социална политика. И даже няма да засягам педофилията и други "красоти", които се ширят там.
52
4
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6773 | Одобрение: 2238
Ако продължава натиска за тази конвенция, по - добре е да се изнасяме от еврогейския съюз!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
52
4
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 38141 | Одобрение: 14546
Вземи си я вкъщи, травестит грозен. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама