Съветници предлагат създаване на фонд за отчуждаване на имоти за паркове във Варна

22.02.2024 / 11:36 1

Снимка Булфото, архив

Създаване на целеви фонд за отчуждаване на имоти за преустройване в зелени площи и паркове и отделяне на средства в бюджета на община Варна. Това предлага групата съветници на ПП – ДБ в местния парламент. Искането им предстои да бъде разгледано на заседание на комисия по собственост и стопанство, научи Moreto.net.

Вносителите на предложението считат, че през последните години зелените площи в града се застрояват или превръщат в паркинги, а единственият голям парк – Морската градина през годините е „частично застроен и е на път да бъде превърнат в квартал“.

Посочват още, че при наблюдение на Зелената система на града от сателит се вижда, че тя е локализирана основно по периферията на града.

Отчитат „притеснителна тенденция за намаляване на зелени площи в самата Морска градина, тя на практика изчезва с бързи темпове и ако това продължава след 10 години Варна ще остане с половин Морска градина. Все още има незастроени парцели в т. нар. Морска градина и местност Салтанат, които могат да бъдат откупени или отчуждени. Това е в интерес на собствениците, които не могат да направят нищо с тях, а са инвестирали средства, които в момента не могат да използват“, мотивират предложението си още съветниците.

Посочват, че могат да се откупуват или отчуждават имоти и в широкия център на града, както и в кварталите без достатъчно зелени площи, които да се превърнат в малки паркове.

Съветниците предлагат да се отделят средства в размер на 2 млн. лева в бюджета на Община Варна за фонда.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
Марио (преди 4 месеца)
Рейтинг: 18668 | Одобрение: 3588
Първо ги продадоха за рушвети ! Сега искат пак с нашите пари да ги възстановят!? Съд и национализация за вас!!!Ангелче

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама