Създадоха комисия, която да разследва как е подписан и прекратен меморандума с Gemcorp

23.11.2022 / 16:42 2

Снимка: Булфото

Със 197 гласа в парламента бе одобрено създаването на временна комисия, която да разследва как е подписан и прекратен меморандума с Gemcorp/"Джемкорп" по време на кабинета "Петков".

Тя ще работи в продължение на един месец. В състава ѝ има 14 депутати на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. Председател ще бъде Десислава Трифонова , съобщи БНР.

Преди решението им народните избраници направиха почти 3-часов спор дали е в сила или не меморандумът с корпорацията за инвестиции от 1 млрд. долара. От ГЕРБ се позоваха на твърденията на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърди, че меморандумът не е прекратен.

"Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление", заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Депутатите от "Продължаваме промяната" смятат, че тази комисия е излишна, но казаха, че ще я подкрепят. "Очевидно е, че темата е затворена, искате да я претопляте", коментира Настимир Ананиев.

От ГЕРБ откриха връзка между меморандума и Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената инвестиция за термална енергия като видяха скрита приватизация на енергетиката.

Тезата на ГЕРБ подкрепиха колегите им от "Възраждане". Депутатът Цончо Ганев призова: "Асене и Киро, кажете си за всичко това, което направихте. С този меморандум към "Джемкорп" са заложени неща, които, ако се бяха реализирали, щяхте набързо да приватизирате голяма част от енергетиката".

В отговор депутатите от ПП напълно отхвърлиха тези твърдения. Искрен Арабаджиев каза, че би си скъсал дипломата на негово място.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
9
7
makeo (преди 6 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
ОКОКОРЕНИЯТ ХАСКОВСКИ ИЗРОД Асен Василев увърта за скандала с "Джемкорп" и се прави на две и половина. Не било сериозна тема, каза. Дори не знаел как се е стигнало до подписването на меморандума за 1 милиард долара. Не бил чел и доклада на ДАНС по темата. По-точно, не знаел, че има такъв. Нито пък Кирчо знаел. Бил си седял /докладът/ някъде по чекмеджетата, два месеца. 🙂 Баси елементарните мошеници. Тия селски тарикати, да ги хване човек и върже за един дирек, ама чисто голи съблечени, и с едно парче маркуч като ги изплющи няколко пъти....... всичко ще си кажат. Не е нужно половин час налагане с маркуча. Само няколко удара. Гарантирам, че преди петия ще започнат да пеят. 🙂
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
2
0
село варна (преди 6 месеца)
Рейтинг: 12487 | Одобрение: -1113
Колкото повече комисии, толкова повече допълнителни хранилки за депутати

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама