Седем месеца след трагедията в Царево правят по-устойчив мост

03.04.2024 / 01:30 1

кадър: БНТ

Седем месеца след потопа в Царево започна изграждането на моста, на който загубиха живота си четирима души. Приливна вълна унищожи съоръжението и откъсна достъпа до половината от града.

Новото съоръжение трябва да бъде по-издръжливо, тъй като мостът, който се срути, не отговаряше на последните стандарти за строителство.

"Фундаментите са по-дълбоки, вие виждате в момента на каква дълбочина са изкопите. Отворът също ще бъде по-голям, отдолу има дънна плоча, която също увеличава якостта", обясни Марио Аврамов, технически ръководител на обекта.

Това, че се строи над реката, затруднява процеса.

"Голяма част от водата прониква в изкопа, трябва да го отводняваме ежедневно, даже и вечер също", добави Марио Аврамов.

Уголеменият мост попаднал и в няколко частни терена, които общината е трябвало да откупи, което допълнително забавило процеса.

Мостът, който в момента, на практика, не съществува, е основна пътна връзка от Царево към кв. Василико и къмпинг Нестинарка. С месеци хората се налага да минават по черни обходни пътища.

"От септември на кварталци ни се земя огъня. Измъчихме се вече кварталци. Нямаме един път за града. Всичките пет пътя са разбити“, коментира Атанас, жител на Царево.

"Чакаме да стане, надяваме се до лятото да стане, както обещаха", заяви Ива Маринова, жител на Царево.

Този и другите два моста в Царево, които се нуждаят от ремонт, струват около 10 млн. лева. Но общината ще търси от държавата и допълнително финансиране за дерето на реката.

"За да има смисъл от трите нови моста, дерето трябва да е изцяло коригирано и вкарано в конкретно русло. Подали сме още един пакет от документи на стойност близо 30 млн. лева за възстановяване на останала инфраструктура в цялата територия на общината", обясни Марин Киров, кмет на Община Царево.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 2 седмици)
Рейтинг: 128662 | Одобрение: 4732
Досега трябваше да са направили моста. Обещаха до месец.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама