"Сега": Цяла година прокуратурата бави проверката за апартамента на Горанов

05.03.2020 / 12:07 4

Проверката за проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов се оказа твърде сложна за прокуратурата, пише "Сега". Вече цяла година проверката, която стартира през ноември 2018 г. покрай скандала с безплатния луксозен имот, ползван от министъра, е в Специализираната прокуратура.

Не е ясно какво толкова извършва спецобвинението по тази преписка. В хода й би трябвало да се установи има ли данни за извършено престъпление, заради които да бъде образувано разследване. Едва в рамките на разследването могат да се събират доказателства, които са годни за съд. Според електронното деловодство на прокуратурата по казуса няма движение от 21 март 2019 г.

От година "Сега" опитва да разбере защо проверката се държи на трупчета толкова дълго. Нито от Върховната касационна прокуратура, която образува проверката, нито от спецпрокуратурата обаче дават информация. Последно говорителят на спецобвинението Кирил Пейчинов обясни, че проверката продължава и срокът й е, докато приключи. След това резултатът й можело да бъде търсен по Закона за достъп до обществената информация.

Скъпият имот от 180 кв.м., обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.


Първоначално от прокуратурата оправдаваха протакането си с това, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия дали Горанов е в конфликт на интереси и едва тогава ще решат преписката. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия преди година. Прокуратурата не протестира това решение в съда.


Според обясненията на Горанов поводът семейството му да се премести в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г. Преди него Горанови живеели на 10-ия етаж. Но земният трус така уплашил съпругата му, че нямало как да останат на високия етаж. Горанов споделилтова със Сариев. И бизнесменът му предложил да се преместят да живеят в притежаван от семейството му апартамент, който не се ползва.

Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе. От решението на КПКОНПИ обаче изобщо не става ясно да е изследвано дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например, които също са ресор на министъра освен поръчките. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна. 

Самият Горанов не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозния апартамент, собственост на бизнесмен. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна министърът във вихъра на скандала, макар че законът го задължава да го направи.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
cron1 (преди 1 месец)
Рейтинг: 13188 | Одобрение: 2408
Това учудва ли ви? Мен - не... В БГ (а и по целия свят) за кокошка няма прошка, а за милиони няма закони... Тук докато политик е на власт, НЯМА ШАНС ДА ГО ОСЪДЯТ!  :'(
3
0
Чичо (преди 1 месец)
Рейтинг: 31476 | Одобрение: 4136
А за къщата на Тиквата в Испания какво става ?
2
2
OF (преди 1 месец)
Рейтинг: 545 | Одобрение: -125
...а какво се случи с къщата за гости с Европари на Милиончева...и за там нищо не чухме, само дето я видяхме по руски сайтове за продажба...
OK
2
0
Варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 71746 | Одобрение: 35636
Сигурно са му звънели, но не е отворил 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама