"Сега":Пътната агенция пести от химикали срещу леда

06.01.2017 / 00:40 2

Панайот Ангарев, Венета Начева, Румяна Гочева, segabg.com

Ако вместо сол се ползват скъпи препарати, цената на почистването ще скочи 4 пъти

За да пести средства, пътната агенция ще използва само в краен случай скъпи химикали срещу заледяване. Това вероятно ще доведе до нови усложнения на пътната обстановка в страната след започналия снеговалеж. Всяка зима се залагат 50-60 млн. лв. за зимно почистване. И тази година са предвидени толкова, но ако се ползват скъпи химикали, сумата ще набъбне до 200 млн. лв., колкото е годишно бюджетът на агенцията, обясниха оттам. Затова, вместо да обработва асфалта с модерни химикали, АПИ ще ръси основно сол, каквато е традицията от десетилетия. Солта обаче не е ефективна при температури под -10 градуса, а има и друг недостатък - силният вятър я отнася. 

Ръководството на агенцията влезе в обяснителен режим за химикалите, след като рано сутринта в четвъртък предупреди, че ефективността на средствата, които се използват за обработка на асфалта, при температури под -10 градуса намалява, а температурите, които се очакват през следващите няколко дни, са за минус 20 градуса през нощта. Но при покачването на температурите тези химикали ще сработят, опита се да внесе успокоение шефът на АПИ Дончо Атанасов, който е бивш депутат от БСП. Партията излезе с остра декларация срещу ГЕРБ и президента Плевнелиев заради непочистената магистрала "Тракия" на 30 декември. 

Снощи от АПИ уточниха: " 99% от пътищата се обработват със сол. Това е основното, което се ползва. Рядко температурите падат до -18 или -20 градуса. Фирмите по снегопочистването са подготвени и с другите химикали, които действат при ниски температури. Но ако те се използват цяла зима, би струвало 3-4 пъти по-скъпо", уточни Атанасов. Регионалният министър Лиляна Павлова успокои, че макар и по-скъпи, тези материали ще се използват. Според нея те се полагат главно по мостове. Пясък се ръси по пътищата втори и трети клас, но не и по магистралите. 

Според шефа на АПИ ни очакват "всички най-неприятни метеорологични изненади - дъжд, поледици, снегонавявания, висока скорост на вятъра и образуване на преспи". Ще се вземат допълнително мерки за участъците, които ще бъдат затваряни, за да не се допускат автомобили, които да остават в преспите, обясни той. Атанасов апелира шофьорите да не навлизат в такива участъци. Горещият телефон на агенцията не може да поеме всички обаждания, признаха от АПИ. Мобилното приложение за ситуацията по пътищата и сайтът също не опресняват добре информацията. Според министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова трябва да се въведат "солени глоби" за шофьорите, които в зимни условия тръгват на път с неподготвени за ситуацията автомобили. Тя не каза нищо за ответни мерки и за отговорните контролни органи и почистващи фирми. 

"След затваряне на определен участък се изисква необходимото време патрулите да пристигнат и реално да затворят участъка, така че нека гражданите да се съобразяват с указанията на контролните органи и да не навлизат в участъци, в които има преспи и навявания", застрахова се шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. Той посъветва хората да изчакват на бензиностанции или в населените места, тъй като в останалите части могат да изпаднат в трудни ситуации. По думите му КАТ са мобилизирали максимален брой пътни полицаи, които да затварят участъци, за да може почистващата техника да работи. Вътрешният министър Румяна Бъчварова призова хората да подават сигнал до тел. 112, ако видят по пътищата камиони въпреки забраните за движение. 

Гражданите могат да подават сигнали при необходимост от оказване на спешна медицинска помощ и към денонощните дежурни телефони на МЗ: 02 8050 300 или 0888 33 45 45, както и на 112. Лечебните заведения трябва да са готови за транспортиране и хоспитализиране на пациенти, нуждаещи се от хемодиализа, както и родилки. Шефовете на спешната помощ следва да осигурят необходимите лекарства и медицински изделия, както и нужните количества гориво. Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Престанете с тези химикали , сол после вие ли ще ми купувате  радиатор , ауспух , части по окачването и нова боя . Тези отрови разяждат колите , лапите на домашните кучета .По добре слагайте пясък
4
0
Karamel (преди 8 месеца)
Рейтинг: 20696 | Одобрение: 10511
"Пестене"? Така ли му казват вече?????? Гняв
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама