Семейството на починал след митинга в Румъния е подало жалба в прокуратурата

14.09.2018 / 16:37 0

Снимка: iStock

Роднините на румънски демонстрант, който почина след прерасналия в сблъсъци протестен митинг на диаспората на 10 август, са подали жалба в прокуратурата, в която искат разследване на случая и установяване на евентуална вина, съобщава в. "Ромъния либера".

68-годишният Илие Гъзя почина в болница с южния град Александрия на 19 август. Според местни източници той припаднал след използването на сълзовтворен газ от жандармерията по време на протеста на Площада на победата в Букурещ. Мъжът получил силен кръвоизлив от носа и устата и оттогава състоянието му започнало да се влошава, предава БТА. 

Болницата в Александрия сезира полицията и поиска разследване във връзка със смъртта на мъжа. Съдебни източници заявиха, че според предварителни заключения от аутопсията мъжът е починал от стомашен кръвоизлив в резултат на хронично заболяване.

Адвокатът на семейството Йоана Матеш обаче посочва, че според направени по-рано медицински изследвания мъжът не е имал предшестващи заболявания.

"Подозираме както връзка между смъртния случай и събитията от 10 август, така и лекарска вина, тъй като той не е бил прехвърлен своевременно е от болницата в Александрия в болница в Букурещ (. . .) Трябва да се изясни и легитимността на намесата на жандармерията. По този начин може да се очертае евентуална вина от страна на служителите на жандармерията", посочи адвокатът.

Тя също така изрази "възмущението" на близките на починалия от държавния секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат, началник на отдела за извънредни ситуации, който по думите й публично е разпространил конфиденциални данни за предполагаеми заболявания на Илие Гъзя без съгласието на семейството му.


 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама