Семинар в СОК "Камчия": „Руската литература и изкуство – за формиране на духовната култура на учениците“.

12.09.2014 / 15:34 6

Фондация „Устойчиво развитие за България“ с подкрепата на Фонд „Руский мир“ проведе Международен научно-практически семинар „Руската литература и изкуство – за формиране на духовната култура на учениците“. Форумът се състоя в началото на септември в Учебно-възпитателния комплекс «Юрий Гагарин» на Санаторно-оздравителният комплекс «Камчия». 

Семинарът е част от многогодишния проект на Фондация „Устойчиво развитие за България“ - „Училище на бъдещето“. В семинара взеха участие световноизвестният учен проф. Константин К. Колин, доктор на педагогическите науки, проф. Маргарита Н. Русецкая – ректор на Държавния институт за руски език «Ал.С.Пушкин», проф. Борис Н. Тарасов – завеждащ катедра чуждестранна литература на Литературния институт «А.М. Горки», д-р на науките Михаил П. Шабалов от Държавен институт по печата на Русия, доц. Марина Вл. Новикова – заместник ректор на Държавната академия за славянска култура, проф. Алла М. Антипова от Московския педагогически институт.

От България лектори бяха: проф. Жени Захариева – преподавател в Държавната музикална академия, доц. д-р Емилия Лазарова от Фондация «Устойчиво развитие за България». В оживените дискусии се включиха учители, учени, авторитетни представители и творци на българската култура, сред които поетите: Лъчезар Еленков, Йордан Милев, художникът Венелин Вълканов, кинокритикът Олга Макова и други. 

Целта на проекта е чрез богатството на руската литература и изкуство, чрез творчеството на великите поети, художници, музиканти, чрез богатството на руския език, да се разкрият методите и възможностите за формиране на духовната култура на учениците и да се утвърждава интелектуалната култура като общочовешка ценност в съвременния свят, като се свърже това с многовековните исторически връзки между България и Русия. Международният научно-практически семинар “Руската литература и изкуство - за формиране на духовната култура на учениците” е с голямо практическо значение за българските преподаватели. По време на форума проф. Колин представи съвременната култура, като фактор за националната и глобалната безопасност. Той изтъкна че съвременната системна криза е и криза на културата. С голям интерес се посрещна лекцията на проф. М. Русецкая, в която се изясни голямото значение на функционално-практическото четене за обучението и развитието на учениците и очерта възможностите на руския език като средство за получаване на нова информация и за естетическа наслада от досега с руската литература и изкуство. 

По време на семинара участниците имаха възможност да се запознаят и с интересния анализ на проф. Б. Тарасов на ролята и значението на историческата памет, на ценностите и гражданските идеали на славянските народи и особено на руския и българския народ. Научният анализ на богатите възможности и духовните послания на руската литература и изкуство бяха съчетани с посочването на практически примери и достижения в преподаването на руски език, руска литература и изкуство /проф. А. Антипова, доц. М. Новикова/. Значимостта, измеренията и същността на посланията на руската литература и изкуство и влиянието им за формирането на българската интелигенция и култура в миналото и сега бе в центъра на вниманието на лекцията на доц. Емилия Лазарова.

Участниците в семинара се запознаха с лекцията и музикалните изпълнения на проф. Ж. Захариева, която представи своя разказ за музикалното творчество на М. Мусоргски с изпълнение на пиано на „Картини от една изложба”.

При голям интерес преминаха и дискусиите, в които взеха участие и български поети Лъчезар Еленков, художникът Венелин Вълканов и изкуствоведът Олга Маркова.Това бе и една прекрасна възможност за общуване на българските учители и преподаватели по въпросите на културата, изкуството и огромните възможности на руската литература и изкуство за формиране на духовната култура на учениците и за облагородяване и хуманизиране на обществото.

Международният научно-практически семинар „Руската литература и изкуство – за формиране на духовната култура на учениците” е важно събитие за обогатяване на знанията и практическия опит на българските учители, за разширяване на българо-руските културни връзки и сътрудничество, както и за утвърждаване на Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» като културен и духовен център.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама