Сензационна находка откриха край Поморие! Вижте най-малкия бозайник в света

25.01.2015 / 13:20 2

Земеровката прилича едновременно на мишка и слон, голяма е едва 3,5 см

Най-малкият бозайник в света – земеровка откриха двама бургазлии в поморийското село Медово, съобщи Флагман.бг.

Боян Стоянов и Васил Аргиров попаднали на миниатюрното създание снощи. То е дълго едва 3,5 см, тежи 2-3 грама, има много особен вид – прилича едновременно и на мишка, и на слон, заради дългия си нос, наподобяващ хобот.

„Гостуваме на приятели в Медово. Те имат огромен двор. Снощи излязохме, за да се разходим и видяхме малкия бозайник. Първо помислихме, че е бръмбар. Изглеждаше много странно. Беше много дружелюбно, позволи ни да го пипнем, дори се разхождане по ръцете ни. Снимахме го, консултирахме се със специалисти и те ни казаха, че това е земеровка от изключително рядък вид. Живее само по 15 месеца, но рядко стига до тази възраст, защото трябва да се храни през 3-4 часа, иначе умира. Пуснахме го на свобода и тази сутрин отново се върна при нас. Това е изключително красиво и интелигентно създание“, разказа Боян Стоянов.Земеровката е защитен вид. Животинчето, макар и миниатюрно, държи много рекорди. Един от тях са именно размерите му - от 3,5 до 4 см дължина на тялото и само около 2 гр. тежина. Три от тези малки диви животни могат да се поставят съвсем свободно в кутийка от кибрит. Никъде другаде по планетата не са открити по-малки бозайници.

Земеровката е определяна за страхотен боец, храни се основно с насекоми и ферментирали плодове. В България откритите земеровки се броят на пръсти. Отглеждат се предимно в резерватите, заради това и появата му в Медово е безспорна изненада.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
KrasenM (преди 4 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
За първи път виждам и чувам за такъв бозайник... Много в сладко мишлето :)
6
2
Losh (преди 4 години)
Рейтинг: 41319 | Одобрение: 11484

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама