Сергей Лавров: Ще отговорим на Лондон, но ако ни даде проба от веществото

13.03.2018 / 16:14 6

Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, преди да даде исканите от Лондон обяснения, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Вчера британският министър-председател Тереза Мей обяви, че Скрипал и дъщеря му са били изложени на нервнопаралитичния агент „Новичок”, произвеждан в Русия, така че по всяка вероятност Москва е замесена в атаката, съобщи bTV.

Мей постави на Русия до днес в полунощ да даде обяснение за отравянето на Скрипал и предупреди, че при отсъствие на такова обяснение ще бъдат взети ответни мерки.

В същото време обаче Лавров поиска 10 дни за отговор, и то само ако Великобритания предостави достъп до изолираното отровно вещество.

„Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал“, каза на пресконференция Лавров, цитиран от Франс прес и ТАСС.

„Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по Конвенцията за забрана на химическите оръжия”, отбеляза руският външен министър.

По думите на Лавров обаче искането на Москва за достъп до химическото вещество е било отхвърлено, което според него е нарушение на конвенцията, предаде АП.

За Лондон ще е по-добре да спазва международните си задължения „преди да поставя ултиматуми“, каза още Лавров.

Тереза Мей пък свика заседание на Съвета за национална сигурност, за да се разгледа отговора на Русия на поставения ултиматум. Заседанието ще се проведе утре.

Същевременно руското Министерство на външните работи извика британския посланик в Москва Лори Бристоу заради случая „Скрипал“.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че е силно обезпокоена от отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу съобщи, че вчера е разговарял по телефона с британския външен министър Борис Джонсън, за да се осведоми за резултатите от разследването на този етап.

„Изключително тревожно е, че все още се използват химически вещества за нараняване на хора. Извършителите трябва да понесат отговорност за действията си“, заяви той.

Миналата година Русия увери, че е унищожила всичките си химически оръжия. Общо 192 страни са подписали Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която влезе в сила през 1997 г.

Над 96% от запасите химически вещества в света са унищожени под надзора на ОЗХО, посочва АФП.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Каква бивша жена? Аз съм гей най-обикновен. Трансджендър както е модерно сега.
1
0
До Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Мерци, ти нали много обичаш руснаците, ама внимавай много, че твоята бивша жена нали е рускиня, някой ден да не те отрови с някой газ, че тъй ще си отидеш като катър без история! Оглеждай се внимателно като ходиш по улиците и махалата или на пазар Чаталджа, а пък може и на стадион Тича, някой да не ти пръсне нещо в лицето..............
1
1
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А ти се правиш на мен, тъп ментак!
1
5
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И този кон се прави на умряла лисица!
5
0
якошиба (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
все едно от умрял писмо да искаш
4
1
тоя (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
НАДЯВАЙ СЕ ЛАВРОВ ,ТИЯ ЩЕ ТИ ДАДЪТ ДРЪЖКИ ..МНОГО ДОБРЕ И ГО ПЪХНА НА ЗМЕЯ ..ПОНЕ ДА ЗНАЯТ С КОЙ СИ ИМАТ РАБОТА..СТАРИЯ Е ВЕЛИК..
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама