Сиди за фалшивите новини: Няма да пострадат медии, които отразяват реалния живот, независимо дали на нас политиците ни харесва

28.05.2020 / 13:37 2

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Законопроектът ни цели защита на тези медии като вас, които отразявате действителността в страната, обърна се към журналисти депутатът от ВМРО Александър Сиди на специален брифинг за новия законопроект за фалшивите новини, който партията му внася. 

"Нашите законодателни промени са насочени към тези, които наричат себе си медии, но нямат нищо общо с медийните стандарти. Нито имат редакционна колегия, нито имат екип от журналисти, които работят към тях. Това са фалшиви блогове на разни хора, като по някакви различни начини успяваме да стигнем да техния произход, но нямат официална информация за себе си на тези сайтове. Всички тези сайтове разпространяват абсурдни новини, които нямат нищо общо с журналистическата етика и морал.

Пакетът е насочен към онези, които като пример разпространяват новина, че депутатите си гласували по 5 000 лева за лечение и излезли в отпуск. Друга такава новина е, че Министерство на образованието започва кампания по въвеждане на арабските цифри в училищата. Много хора повярваха на това. Обясних им, че арабските цифри са въведени преди 10 века, те казаха пак не.

Няма да бъдат засегнати медии, които отразяват истината такава, каквато е, дори да не ни се харесва на нас политиците, защото ние правим много глупости. Внасяме втората част - промени за закона за защита на личните данни. Влизането в който и да е сайт, трябва да има админстратор на лични данни. Това лице трябва да носи отговорност, когато имате забележки и искате да защитите себе си, може да насочите своите съдебни искове към лицето и то да понесе своята наказателна отговорност.

Това е записано в европеския регламент за GDPR. Ако който и да е било сайт не притежава такава информация, ще бъде спиран. Фалшивите сайтове използват този подход и разпространяват информация през социалните мрежи. Когато бъде спрян достъпът, потребителят ще вижда, че съдържанието не  недостъпно. Така си мисля, че ще ограничим тази пандемия от фалшиви новини.ГЕРБ ни подкрепят", обясни Сиди. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
хехе (преди 2 години)
Рейтинг: 2872 | Одобрение: 1482
фашагите са си фашаги, както и да се лустрират - все ще им личи
2
1
Ил_62 (преди 2 години)
Рейтинг: 9606 | Одобрение: 1641
Бонак, голям спец стана!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама