Силен трус удари Сандански, усети се и в Пловдив!

22.05.2016 / 12:16 6

Силено земетресение беше регистрирано преди минути в Сандански. То е с магнитуд от 4,5 по Рихтер на дълбочина от 8 километра.

Трусът е регистриран в 11,58 часа българско време, сочи справка на Европейско-средиземноморския геофизичен институт. Земният трус е усетен в София, както и по високите етажи на Пловдив, съобщиха читатели на TrafficNews.bg

"Усети се тресене, ние сме на третия етаж и започна да се люлее полилеят", разказаха още читатели. Сигнали за усетеното земетресение получаваме и от районите на Пазарджик, Велинград и Благоевград. 

Земетресението е усетено и в столицата. По първоначална информация в София трусът е бил от трета степен и е усетен по високите етажи!

 

В същото време вчера следобед трус от 5 по Рихтер е регистриран в Македония. 

Днештоно земетресение в България става точно 4 години след силният трус в Перник. 

Общината пострада най-сериозно при труса, който беше с магнитуд 5.6 по Рихтер и епицентър до село Мещица.

Около 18 000 сгради пострадаха от земетресението. Близо 100 пък бяха разрушени заради непоправимите щети по тях. За щастие е размина без жертви.

От Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са постъпили 26 500 000 лв., което е 55 на сто от исканите средства. Парите са използвани за неотложни аварийно-възстановителни работи, подпомагане рехабилитацията на пострадалия сграден фонд на гражданите, на общински постройки, както и за заплащане на оценители и конструктори.

Най-голям е размерът на предоставените средства през 2013 г. - 15 190 000 лв., когато са внесени проектите за конструктивно укрепване на най-тежко пострадалите сгради.

Продължава да бъде неизползваема сградата на Професионалната гимназия по облекло и туризъм на ул."Радомир". Предстои обществено обсъждане за бъдещето й. Предлага се да бъде превърната в музей, да се разруши и да се направи голяма спортна площадка, църква, или бизнес център.

Все още се чака финансиране за читалищата в селата Кралев дол, Кладница, Батановци, Рударци и пернишкия квартал "Бела вода", спортната база в с. Дивотино, физкултурния салон на Шесто СОУ и "Общински пазари" - Перник, които са в лошо състояние.

Сега междуведомствената комисия отпуска средства на граждани, спечелили съдебни дела, а също така и на някои тежко пострадали сгради общинска собственост, казва Церовска.

"Това беше едно изпитание за перничани, невероятно по своя размер, определи пернишкият кмет. По думите й всеки жител на общината пази страх и спомен от 22 май и се връща към тази дата, въпреки че като цяло ситуацията е надживяна. Протегнатата ръка е най-важното, което трябва да запомним от това земетресение", настоява кметицата.

Според нея частично останалият страх е отстъпил място на желанието за живот, което винаги побеждава.

"Всеки трябва да знае, че в една такава ситуация най-важно е да помогнем на този до себе си. Няма такава сила, която да окаже веднага помощ на всички. Личната ни мобилизация може да спаси и нас, и този до нас. Човек е роден, за да успява, да се бори, да преодолява житейските препятствия", заключи Вяра Церовска.

Очаквайте подробности! 

TrafficNews.bgЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
varna (преди 7 години)
Рейтинг: 12264 | Одобрение: 2919
Заради болежките
https://www.youtube.com/channel/UCcNbP1ZRiwsNeeSIBij7-bA?view_as=subscriber
3
0
zakluch (преди 7 години)
Рейтинг: 31170 | Одобрение: 5610
Дано този трус да е обрал натрупаната енергия и да няма повече други, иначе се усети
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама