Симеон губи още един имот в битката с държавата! Взимат му двореца "Ситняково"!

04.11.2014 / 01:00 3

След "Царска Бистрица" и "Саръгьол" Симеон Сакскобургготски е на път да загуби и двореца "Ситняково", съобщава "Преса". Някогашният премиер и сестра му Мария-Луиза трябва да предадат имота на неговия собственик - държавата, реши Софийският окръжен съд (СОС). Така тезата за законността на "царската" реституция, поддържана от Симеон и защитата му, за пореден път се провали в съда.

"Ще обжалваме", заявил адвокатката на Сакскобургготски Ели Христова.
"Ситняково" е сред петте имота, за които през 2011 г. държавата заведе дела за собственост. На първа инстанция тази година тя вече спечели процесите за "Царска Бистрица" и "Саръгьол".
Не са приключили делата за резиденция "Врана" и 16 500 дка рилски гори.
По ирония на съдбата "царското" дело с окончателен финал е за двореца "Кричим" - единствения имот, който Симеон не получи. В това дело той съдеше държавата за "бащинията си". Дворецът винаги е бил държавен, а не частен на фамилията Сакскобургготски, отсече през 2012 г. Върховният касационен съд.
Основните аргументи по всички дела са, че имотите са връщани на Симеон на базата на решение на Конституционния съд от 1998 г., което няма реституционен ефект. Нещо повече - Сакскобургготски стана единственият български гражданин, получил реституция без закон за нея. Третият, но не по важност довод е, че т.нар.царски имоти са на Интендантството - държавна служба, работила за монархическата институция, не на частни лица.

Комплексът "Ситняково" е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. безвъзмездно е предоставен за ползване на Съюза на писателите. През 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобург­готски от управителя на София-област Олимпи Кътев.
С решението си Емилия Донкова от СОС отхвърля иска на държавата Симеон и сестра му да й платят обезщетение за неправомерното ползване на двореца, както и за приходи от входни билети. Билети не са продавани, а обезщетение за ползването не може да се търси - имотът им е върнат от областен управител. Двамата дължат само 7 146 за разноски по делото.

Но на свой ред трябва да получат общо 38 658 лв. за направен дренаж, ремонт на покривите и на 9 комина, боядисване. Докато сумата не им се изплати, могат да задържат сградите, припомня БГНЕС.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
kaish (преди 5 години)
Рейтинг: 597 | Одобрение: 202
Всичко трябва да му се вземе.
Нищо не е сигурно докато запее каишът.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама