Симеонов: Субсидията от 1 лев е плод на един незаконен, глупав и необмислен референдум

26.06.2019 / 19:31 4

Кадър БНТ

Получихме едно разумно решение да не бързаме толкова с гласуването на законопроекта за бюджета. Ясни са позициите на широк кръг анализатори, че субсидия от 1 лев би ликвидирало многопартийната система в България. Такова решение би обслужило основно две партии - ГЕРБ и ДПС. В случай, че решението бъде ободрено, местните избори ще бъдат спечелени от тези две партии, а това не е справедливо. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването "Още от деня" по БНТ, предаде новини.бг.

Според него, субсидията от 1 лев на глас е прекалено рисковано. „Това работи основно за тези, които са се докопали до кранчета, от които източват обществени поръчки. Решението ни да гласуваме намаляването на субсидията е принципно. Политическите партии могат да постигнат до допирни точки, стига да имат желание за това. Чухме много смислени позиции“, подчерта вицепремиерът.

„Не можем да прескачаме цивилизационни етапи от историята. Не можем да прескочим 200 години демокрация и да приложим американския модел на финансиране на партиите. Няма да има фирма, която да направи дарение на опозиционна партия, защото ще я скъсат от проверки. За съжаление все още държавната администрация се използва за репресии срещу бизнеса. На мен лично са ми правили такива проверки. Това е парализиране на дейността на фирмата“, сподели Валери Симеонов.

„Не сме на една позиция с ДПС по този въпрос, защото тяхното поведение е непоследователно и непредвидимо. Предложението за 1 лева субсидия дойде от един незаконен, глупав и необмислен референдум. Благодарение на това, че беше обединен с президентските избори. Този човек, който го предложи, не може да бъде модел за поведение. Колегите от ГЕРБ разбраха, че могат да извлекат полза от това по това предложение. По този начин била ликвидирали всички малки партии още на следващите избори“, предупреди Симеонов.

„Не сме криели нашите различия в коалицията. Така е направено коалиционното споразумение, че всеки може да изразява своето мнение и да се аргументира. Трябва да помислим как да изпълним поетите ангажименти към избирателите, а не да поставим нови“, каза Симеонов, визирайки програмата за интеграция на ромите, предложена от ВМРО.

Според него има нереалистични мерки в нея. Той даде за пример събарянето на незаконните постройки и прогнозира масово преселение към големите градове и заселването на роми под мостове. „Това трябва да се направи етапно и разумно. Иначе сме съгласни, че това е проблем, отлаган от 30 години, но трябва да се прави не с политически средства и в полза на една политическа сила“, коментира воцепремиерът.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
7
ас (преди 3 години)
Рейтинг: 107190 | Одобрение: 19775
вместо да се прави на интересен и да пренаписва закона защо не каже как след скандала изведнъш по неговата телевизия скат пуснаха реклама на къща за гости. и какво още иска да си купи че плче толкова за тази субсидия.
7
3
doko (преди 3 години)
Рейтинг: 2092 | Одобрение: 667
Валерка   1.Референдума си беше напълно законен.Това че вие политиците не го признахте защото не ви оттърва. 2.Според мен не може 100 мнения ,100 партии. Повечето от тях са на държавна хранилка но нищо не зависи от тях . 3. И сега партиите в парламентаа понякакъв начин сте зависими от едрия бизнес.Иначе как ще обясниш прокарването на лобистки закони от които определени фирми намазват филията а всъщотот време са в общърб на народа?
doko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама