Симеонов към водещи: Ако и Вие ми кажете, че не се допускат изявления срещу колеги от БТВ, и ефира на "Нова" ще е затворен за мен

13.02.2020 / 16:44 2

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира в предаването "Плюс Минус" по "Нова телевизия" една от основните теми в последните дни - думите му пред БНТ, че хора от БТВ може да са замесени в корупция, и последвалата реакция от държавната медия, че не толерира такива изказвания срещу техни колеги.

"Всеки човек има достойнство и когато отстояваш една кауза е съвсем редно да се защитаваш с позволените законни средства. Вие много добре знаете - бил съм при вас, изнасял съм информация, често мои изявления са показвани в новинарските емисии, но не си спомням по някакъв начин моите думи да са били редактирани, изопачавани и да ми е давана оценка. Аз съм зрял човек, нося отговорност за постъпките си. Неслучайно "Нова телевизия" си е спечелила територия на свободното слово и изказ. Не е така по другите телевизии. По същия начин аз съм канен в други телевизии, при едно мое сутрешно участие в БНТ, която е обществена и в много по-голяма степен е отговорна към обществото от "Нова" и която и да е било друга, включително и "Скат". Тя е от обществен характер и трябва да дава право на различни и взаимно изключващи се позиции. Аз бях там в качеството си на заместник председател на НС, аз изложих моята теза по отношение на корупцията в България, подчертах дебело факта, че повече от 45 дни в частната телевизия БТВ не се коментира информация, която са получили, и е била свързана включително със заплахи за убийства. И след тази информация те не са потърсили даже позицията на другата страна - в случая Васил Божков бе на разположение в България доста след изнасянето на тази много опасна информации. В друг момент на Божков му беше дадено достатъчно време при разговорите му с феновете на Левски и при включванията му от неизвестна дестинация. Телефонно интервю 20-25 минути, фактите изнесени в което също не бяха подложени на проверка. Изведнъж, нали след като аз изнасям този факт... Знаете ли откъде научих, че братя Найденови са направили разкрития в БТВ преди 45 дни? Ами, научих го от БТВ, гледах предаването", каза той.

"Аз много добре знам какво говоря и съм изказал своята лична позиция, за която нося отговорност. И в случая ако има лица, като например шефа на новините Венелин Петков или пък Антон Хекимян ако се чувстват засегнати, нека да се срещнем в съда. Защото аз там много лесно ще аргументирам моята теза и моите думи. Обче не става въпрос за това. Става въпрос за една допълнителна цензура, която ми е налагана от БНТ, под формата на оценка на мое изказване, нещо което е недопустимо. Извинете, но аз съм за свободата на словото. Журналистите в "Скат" по никакъв начин не са ограничавани или насочвани какво да казват или не. Изведнъж журналистите от информационната дирекция на БНТ започват да правят оценка на моите думи. Извинявайте, но аз съм зрял човек и мога да си нося отговорност. Когато един политик направи едно изявление, което не е новина, който се счита за засегнат може да ме съди. Искам да информирам от ефира на вашето студио, че аз лично водя четири дела срещу БТВ.  И то четири дела, от които едното е срещу сутрешния блок, Хекимян, другите по отношение на новинарски емисии и предавания под ръководството на Венелин Петков, и четвъртото е срещу "Шоуто на Слави". На първа инстанция съм ги осъдил на 15 000 лева", каза още Симеонов.

"Много добре знаете, че и ножа и хляба са в медиите. Те могат да представят едно събитие доста превратно и да му дадат такава оценка и клеймо, че за обществото да остане вярно това, което казва медията. Аз нямам механизми други освен аргументация, освен факти, освен позиция.

Знаете ли, сега ще ви разкрия - аз имам информация и за корупция, която е и на по-ниско ниво в БТВ. Когато се предприема атака срещу един бизнесмен, срещу неговите обекти, и му се праща човек, който казва: "Ще платиш еди си колко хиляди лева и атаката ще спре" и това става. Парите са платени и атаката спира. И това е свързано с един от рейтинговите разследващи журналисти на БТВ. Ще преценя какво да правя. Остава си мое решение как ще постъпя", заяви лидерът на НФСБ. 

"Не мога да приема журналисти от БНТ да ми правят оценка и да ми казват кое е позволено и кое не е позволено и да ми говорят за свобода на словото и да казват, че те повече няма да допуснат такива изявления по отношение на техни колеги от БТВ. Ако това и вие ми го кажете, означава, че и ефира на "Нова телевизия" ще бъде затворен за мен. Не мисля, че това е нормално", обърна се той към водещите Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

Те веднага му отвърнаха: "Според нас в дебата най-добре се намира истината и не затваряме ефира за абсолютно никого. Но искаме да тестваме аргументите на гледните точки".

Симеонов на свой ред каза: "В БНТ вече ми го затвориха. Ако това не е цензура, не знам кое".  Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Бат Жоро (преди 8 месеца)
Рейтинг: 1668 | Одобрение: -52
Кой ти даде диплом за инженер бе,глупак!?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама