Симеонов с нова редакция за цигарите: Пушене в до 50% от бара

26.04.2018 / 20:52 2

/24 часа

Вицепремиерът чака до вторник партньорите си да решат за промените в Закона за здравето. При отказ НФСБ ги внася сам.

Собствениците на заведения ще могат да обособяват за пушачи до 50% от площта им.

Такова ограничение въвежда вицепремиерът Валери Симеонов в проект на партията му за изменение и допълнение в Закона за здравето.

Както “24 часа” писа на 16 април, НФСБ написа предложение, според което пушенето се разрешава в “части от сградите на местата за настаняване, питейните заведения, гарите, плавателните съдове и обособени части от стадионите”.

“Отказахме се

от стадионите,

защото там ще е трудно изпълнението. Освен това въвеждаме и ограничение в площта от заведенията, в която ще може да се пуши - до половината от общата”, обяви вчера пред “24 часа” вицепремиерът.

И напомни, че бизнесът няма да има право да отваря изцяло заведения само за пушачи. Преди 1 юни 2012 г. на всеки собственик на такова с до 50 места се разрешаваше да избира дали в него да се пуши, или не.

В проекта “Симеонов” забраната за пушене в основата си се запазва навсякъде, но се дава възможност предприемачът да прецени дали да оборудва част от заведението за пушачи. Но при условие да са покрити всички вентилационни указания и херметически врати, които ще са описани в наредба към закона.

“Голяма част от собствениците на заведения вече инвестираха немалко във вентилационна техника и отопление. Тези, които занапред ще обособят места за пушачи, ще трябва да покрият всички технически изисквания в наредбата”, обясни вицепремиерът. Той предупреди, че и нощните барове също ще са задължителна територия без цигарен дим освен части, оборудвани според нормативите.

Освен на стадионите пушенето остава 100% забранено по летните кина и театри.

“Найлоновите

тротоари из

България са

отвратителна

демонстрация на

потъпкването

на закона”,

аргументира Симеонов проекта - забраната и сега не се спазва. Той настоява мекият режим да влезе в сила незабавно и да се съчетае с двойни на сегашните глоби. “Вече запознах групата с текстовете. Ще изчакам партньорите до вторник - сряда, и ако няма реакция, внасям изменението само от името на НФСБ”, зарече се пред “24 часа” Симеонов.

 

 

 

От ГЕРБ

подкрепа не

се очаква,

другите

още мислят

Вече е почти 100% сигурно, че от ГЕРБ няма да подкрепят меката забрана за пушене на публични места, т.е. предлаганата от НФСБ възможност в обособени вентилирани части то да е разрешено. Сегашният твърд режим влезе в сила именно в първия мандат на Бойко Борисов през 2012 г. Партньорите на НФСБ в “Обединени патриоти” са раздвоени - ВМРО са против смекчаване на режима, докато от “Атака” може и да подкрепят проекта на коалиционния си партньор Симеонов.

В БСП не са взели решение, но повечето депутати клонят да се запази сегашният режим - да не се връщаме назад.

“Воля” ще е против.

“Няма да се съгласим! Когато видим текстовете, ще предприемем протести”, предупреждават пък от сдружението “България без дим”. Логично, Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация е “за”.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
tzokov (преди 5 години)
Рейтинг: 2532 | Одобрение: 932
България загива,читавите бягат,старите се примеряват,тук остават само тези, които са са съгласни, бедните, е те нямат избор.Страната се обезлюдава,след като останалите неща в държавата са наред  СЛЕДВА,ЧЕ ПУШЕНЕТО Е  ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ.
atanasov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама