Симидчиев: За българите е добре, че са ваксинирани срещу туберкулоза. Живеем между две епидемии - информационна и на вируса

02.04.2020 / 18:21 1

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Пулмологът и член на Медицинския съвет за борба с коронавируса Александър Симидчиев се надява да се окажат вярни твърденията, че БЦЖ ваксината е в помощ срещу болестта.

"Това дойде от проучвания на държави с БЦЖ и такива, които нямат такава програма. Видя се, че честотата на разпространение на епидемията и особено на по-тежките й случаи, всъщност е различна в тези държави. От там се генерира тази хипотеза, която може да е вярна, може и да не е. За момента е хипотеза, която предстои да бъде изследвана. Хубавото в този случай е, че една много голяма част от българското общество е ваксинирана за БЦЖ. Тя е една от задължителните ваксини, на която при раждането се ваксинират всички, а след това и на 7 и 11 години. Така че ние сме от страната на евентуално по-малко засегнатите, което е добрата новина. Въведена е от 1950 и някоя година", каза той в предаването "Лице в лице" по БТВ.

След това Симидчиев помоли водещата Цветанка Ризова разговорът да продължи по една малко по-различна тема. "Знам, че ме поканихте да говоря за Ковид 19, но искам да поговорим и за една друга епидемия, която е в момента - информационната. Твърде много говорим за толкова много различни неща, че моето усещане и това, което виждам в моите пациенти е, че са буквално шашардисани от факта, че от толкова много шум, сигналът е много малко. Сигналът е нещо полезно, шумът е нещо вредно. В момента шумът е далече повече от сигнала. Когато говорим за такива неща, е много важно да знаем защо човечеството е еволюирало и е по-важно от другите организми. Знаете, че на пилетата очите са отстрани, а на човека от пред. Причината е, че трябва да имаме фокус. Фокусът е еволюционно предимство. Къде да се фокусираме. Има много неща, които са важни. Същевременно има много неща, които ние може да правим. Пасивните хора се притесняват за купища неща - за извънземните, за времето, за световната конспирация. За всичко друго, но не за нещата, които те наистина могат да контролират. Ако се фокусираме върху нещата, които наистина можем да контролираме, ще бъдем от частта на така наречените активни хора. Така зоната на притеснение намалява, защото ние контролираме какво може да влиза в главата ни - четем подходяща литература, контролираме какво може да влезе в устата ни - ядем подходящите неща. Ако правим това, което можем да контролираме, притеснението е по-малко, защото знаем, че правим това, което трябва. Аз например не се занимавам с икономика, не разбирам, и затова не мога да давам акъл за това, не чета за това. Същевременно, в медицината моята дъщеря е седми месец бременна в момента, моята снаха е също седми месец бременна. Моите внуци седят вкъщи. Аз искам да направя каквото мога, за да променя това. За да го направя, трябва да се занимавам с нещата, които мога да правя. Това е в областта на медицината, и на комуникацията. Нека да правим това, което можем да правим. Защото ако не го правим, оставяме нещата просто да текат", коментира той.

"Затова сега имаме една инфодемия - епидемия от грешна информация понякога, понякога точна, но информация, върху която не можем да действаме. Дали БЦЖ-то работи, или не - интересен въпрос колко хора ще правят нещо по въпроса. В момента това, което тече като информационен поток, е какво се случва във Франция, какво се случва в Италия, в Щатите. Да, но те са различни държави. А у нас това, което се случва, е доста по-умерено. Слава Богу. Защо това е така, има много неща, по които можем да разсъждаваме. И това, което правим в експертния съвет, е да разсъждаваме по тези въпроси и да се опитваме информационно да облекчим ситуацията. Защото това, което е изключително необходимо на всички лекари в България в момента, е един добър поглед на надеждна информация, добре подредена, за да могат те, когато се срещнат с такъв пациент, да знаят какво точно да правят. Те може да се срещнат с пациент, който е с психиатрично заболяване, те могат да се срещнат с пациент, който е бременен, с пациент с редица други заболявания, и трябва да знаят какво точно да правят и много бързо да стигнат до точната информация. Ако имаме надеждна информация, инфодемията ще загасне и няма да живеем между двете епидемии - едната информационна, другата на вируса. Защото вирусът има една единствена цел - той има фокус да заразява, Ние трябва да му се противопоставим, имайки достатъчно фокус и да вършим съвсем точните неща, които трябва, а не неща, върху които нямаме контрол. Не можем да контролираме дали щеше да падне сняг на 1 април или не, няма смисъл да се притесняваме за това, то е факт. Всеки да прави това, което може да прави. Тогава заедно ще излезем от тази криза по-силни. Всеки един може да прави нещо. Дори да си остане вкъщи, това е правене на нещо и помагане да не се разпространява епидемията. Или да успокои един човек до себе си. Да помислим какво можем ние да направим - примерно днес да не излезеш, или ако излезеш да е с маска и ръкавици, или от един блок да не излизат 100 човека, а двама-трима, да се разберат помежду си, да си дадат списък", коментира още той.

"Аз например по темата с БЦЖ разсъждавам и чета много, по отношение на белодробните усложнения чета много. В експертния съвет нещо, което е уникално за този експертен съвет - той събра добри специалисти от много различни специалности на един куп. Този съвет е интердисциплинарен. Една от огромните трудности е на границата между различните специалности, на границата между общата практика и специализираната практика, на границата между интензивното отделение и психиатрията. Защото тези проблеми са съществени проблеми. Те се случват ежедневно. Трябва да могат да бъдат решавани по най-добрия начин и трябва да работим всички", категоричен е Симидчиев.

Той коментира и случаят с 40-годишния починал, за който бе обявено вчера: "Имайки предвид, че Ковид 19 започна от ноември миналата година, а белодробна емболия има от време оно, явно връзката не е директна. Дали болни с коронавирус имат по-често белодробна емболия, такива публикации все още не съм чел. Тоест, може и да е така, но не съм чел публикации. И дотогава аз търся публикации, но докато не ги намеря, аз няма да се притеснявам по този проблем. Ще знам, че има лечение на коронавирус, което е поддържащото като на обикновена настинка, има лечение, което е активното на белодробна емболия, и ще се прилагат съответните лечения. Няма да се притеснявам за нещата, които не мога да правя. Ще гледам да приложа максимално добре нещата, които мога да правя".

"Спиртът може да убие коронавируса директно, но не максимална концентрация, а такава между 60 и 75 процента. Добре е да се ползват такива подходящи концентрации. Хората в аптеките го знаят това и трябва да ги питате, те ще ви обяснят. В момента всички трябва да работиме в екип, за да убиеме гадинката", добави пулмологът.

"Респираторните вируси, какъвто е и COVID 19, техният начин да си осъществяват целта е чрез нашето кашляне и кихане. Това е начинът ние да ги разпространяваме към други хора. Нашият съвет е да се спазва хигиената на кашляне - да се кашля в ъгъла на лакета на ръката, а не в дланта си. Ако кашляме в дланта си, вирусите, които отиват в дланта ни, после отиват на масата. Затова по-добре да се вслушаме. До неотдавна аз бях един от хората, които твърдо отстояваха, че хората, които са здрави, и се разхождат по улицата, нямат нужда от маски, и съм убеден, че когато го говорех беше правилното нещо. По една проста причина - хората, които най-често се срещат в много близък контакт с кихащите и кашлящите, са медицинските кадри. Това, което се случи, бе, че голям процент от висок клас маски бяха изкупени, преди да може да се снабдят болниците. И хората, които наистина се грижат за болните и могат да разнасят инфекцията ако нямат предпазни средства, остават без маски. След като вече можем да снабдяваме по-сериозни кръгове. Моите колеги наистина работят в условия, в каквито не би трябвало да работят. Трябва да има абсолютно адекватни защитни средства. Не може войниците, които са на предния фронт в момента в бели престилки, да бъдат без защитни облекла и без защитни средства. Защото срещу вас идва човек, който е болен, и вие не знаете дали той е заразен или не. Ако вие паднете, престава да има възможността да помагате на другите хора. Проблемът е глобален, не е само у нас. След като вече има ресурс, трябва да бъдат защитени всички останали. Ако седите вкъщи, няма как да се заразите", добави Симидчиев.

"Целта на изследването на 1000 души ни е дали имат антитела. И научният въпрос, на който искаме да си отговорим, е една извадка, мъничка извадка от обществото ни, които се срешат постоянно, поради характеристиката на работата им, с най-различни хора - и в махали, и в блокове, какво е тяхното ниво на подготовка на имунната система, доколко тяхната имунна система е реагирала, защото ако тяхната имунна система е реагирала, всичко ще е ок. И ако има подготовка на  ниво имунна система проблемът няма да е голям. Ако няма, тогава проблемът просто ще бъде отложен повече във времето", завърши специалистът."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
26
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 127053 | Одобрение: -1942
Защо ли ми се струва, че информационната епидемия ще вземе повече жертви...?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама