Син на полицай и журналистка обвинен за убийството на Георги в Борисовата градина (обзор)

23.02.2017 / 22:34 3

24chasa.bg

19­-годишният студент по право Йоан Матев, който е син на полицай и журналистка, е арестуван за убийството на Георги Игнатов.

16­годишният Георги беше открит мъртъв с рана от нож в черния дроб на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. След 8 дни МВР разпространи кадри на бягащ от местопрестъплението младеж, който не бе открит повече от година и половина. Йоан Матев е бил арестуван във вторник.

Ножът, с който е убит Георги, също е открит от разследващите. Това е станало благодарение на показанията на брата на Йоан ­ Марсел, който е бил наясно с това какво се е случило в Борисовата градина. Опит за грабеж е версията, по която работят прокуратурата и МВР, обяви на брифинг директорът на столичната полиция Младен Маринов. Убиецът Йоан и жертвата Георги не са се познавали. Студентът убиец мълчал и не давал обяснения пред разследващите. Въпреки това от прокуратурата са категорични, че имат достатъчно доказателства, че той е извършителят. Бащата на Йоан Матев е граничен полицай, а майката Сребрина Гаджева е бивш журналист, сега е пиар. По документи тя е Сребра, но е известна като Сребрина Гаджева.

“24 часа” потърси и двамата на мобилните им телефони, но те не отговаряха на повикванията. “Йоан Матев попадна в полезрението ни преди 5­6 месеца За доказването на престъплението бяха нужни сложни експертизи, включително и на ръста на извършителя. Той съвпадна с този на задържания”, каза директорът на столичната полиция Младен Маринов. Йоан Матев е висок 193 см, спортувал е тенис, според негови състуденти тренирал и бокс. В деня на убийството на Георги Йоан е ходил да спортува на кортовете в Борисовата градина заедно с брат си Марсел, който е с 1 г. по­малък. Така се засекли в парка с Георги, който чакалприятелката си. Именно Марсел казал на разследващите къде е скрит ножът, който вече е изпратен за ДНК експертиза.

По време на убийството Йоан Матев е бил на 17 г. Учел в частната немска гимназия “Ерих Кестнер” в София. В хода на разследването станало ясно, че след като убил Георги, Йоан Матев спрял да ходи на училище, където и посещенията не били задължителни. Променил навиците си и местата, които обичайно посещавал. За да не бъде разпознат по снимките, които МВР публикува, качил килограми, пуснал по­дълга коса и брада. Криминалистите попаднали на Йоан Матев точно когато е бил приет за студент по право в Югозападния университет в Благоевград (виж репортажа на 3­а стр.). Оттам дошъл и сигналът, че той прилича на момчето от снимките на МВР. Криминалистите внимателно проучили миналото му, навиците и семейството му. Направила им впечатление и рязката промяна във външността на Йоан, както и тоталното съвпадение в ръста и осанката на студента. Така разследващите се насочили към него като автор на престъплението. Йоан Матев е обвинен за убийство, извършено от непълнолетен, защото на 2 юни 2015 г. е бил на 17 г. Наказанието за това престъпление е от 2 до 8 г., уточниха от прокуратурата. Това означава, че ако Матев се признае за виновен, е възможно да получи наказание под минимума от 2 г. МВР е работило по над 1400 души заради убийството на Георги. 400 от тях са проучвани детайлно, поясни Младен Маринов. Изготвени са психопортрети на извършителя, иззети са записи на камери от всички райони около убийството до метростанция “Васил Левски”. От прокуратурата благодариха и на министерството на образованието за оказаното съдействие. Проверени са дневниците на всички училища в София за отсъстващи ученици след убийството на Георги, където е открита информация и за Йоан Матев. “5­ма оперативни работници лягаха и ставаха всеки ден в продължение на повече от година и половина с работа по това престъпление”, каза още Младен Маринов. Бащата на Йоан ­ стар капепеец, майката ­ работила в “Ку­ку” Бащата на Йоан ­ Ивелин Матев, е дългогодишен служител в Гранична полиция. 55­годишният мъж дълго време работи като паспортен контрол, после е бил охрана на полицейския участък в Драгоман. След това го върнали отново на бариерата. По неофициална информация, преди да постъпи в участъка в Драгоман, той е бил граничен полицай в Южна България. “Стар капепеец”, “особняк”, “вълк единак” ­ така го описват хора, които го познават, но твърдят, че не са имали проблеми с него.

Преди около 3 месеца на връщане към София от смяна на Калотина Матев и негов колега се блъскат с мерцедеса на завой в спрял аварирал тир. Двамата са тежко ранени, но оцеляват. Матев се оправя по­бързо, но колегата му е здраво потрошен и досега е в болница. Съпругата на Матев ­ 47­годишната Сребрина Гаджева, е бивша журналистка. Тя започва работа в студентската програма “Ку­ку” в началото на 90­те, после е в “Плюс­минус” на БНТ и в новините на Нова тв. От десетина години се занимава с връзки с обществеността. Докато е журналист, се запознала с Ивелин Матев и скоро се родили синовете им Йоан и Марсел. През 2006 г. напуснала медиите. Тогава регистрирала и пиар агенцията си “Имидж медиа плюс”. Още следващата година се заела с информационна кампания на Министерството на земеделието за медиите. Усвоява 77 хил. лв. за услугата.

Семейството живее в село Кокаляне до София. Къщата има голям двор, а коледната украса още си стои, видя репортер на “24 часа”. В него има люлка на припек и покрит с мушама скутер. Пред къщата на Матеви бяха паркирани и колите на семейството ­ джип “Мерцедес ML” и беемве. Съседът Валери Бенков забелязал, че скоро след убийството момчето си пуснало брада и започнало да взема стероиди за повишаване на мускулната маса. И семейството променило държанието си. “Допреди година­две (съвпада с времето на убийството ­ б.а.) всеки уикенд ходеха на почивка в чужбина ­ Австрия, Гърция. Изведнъж рязко спряха”, каза Бенков.

За последно видял Йоан във вторник. Младежът изглеждал умислен и угрижен. “Помолих го да премести колата, че ми пречеше, но той ми каза, че не можел, защото отивал на работа. Това момче никога не е работило”, казва Бенков. В живота на братята Йоан и Марсел специално място заемат чалга дискотеките, колите, селфитата и тренировките, става ясно от профила на малкия във фейсбук. Те позират с пари, скъпи коли и питиета по заведенията. Йоан на курс за модел 4 м. след убийството Йоан Матев е минал курс за модел в агенция “Визаж” няколко месеца след убийството на Георги Игнатов. Не успява да стигне до модния подиум. От “Визаж” са категорични, че не е имал ангажименти при тях. Със снимката си на страницата на “Визаж” Йоан е представен като 17­ годишен, 193 см, от София. Кошмар! Снимката му от камерата доскоро била на входа, в който живеел От Коледа Йоан Матев не се е появявал в ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград.

Състуденти на Йоан са шокирани от новината за ареста му и не могат още да повярват, че е извършил убийство. Младежът е роден на 16 септември 1997 г. и е записан първи курс студент по право в ЮЗУ “Н. Рилски” ­ Благоевград. От 12 септември м. г. е настанен в стая 514 на първо студентско общежитие. В началото в стаята били настанени три момчета, но едното се преместило. Йоан останал да живее с Любослав Виденов от Самоков. “От вас разбирам, че Йоан е арестуван за това убийство. Не съм подозирал и това ми дойде като шок. Никога с нищо не е показвал, че е притеснен, че се крие или пък каквото и да е съмнително”, разказа Любослав. Двамата много не са се засичали в стаята, защото са първокурсници, но Йоан е в трета група, а Любо ­ в четвърта. Лекциите и упражненията им били по различно време. Не си споделяли и много около личния живот. Любо знаел само, че Йоан има брат, но нищо повече. Не е бил шумен, не е канил компании в общежитието, не е участвал в масови купони.

Беше съвсем нормално момче. Преди Коледа, когато приключиха лекциите от първия семестър, си тръгна за София. Оттогава не се е появявал и не сме се чували и виждали”, допълни студентът. Не е сигурен дали се е явявал и на изпитите през януари. Поне на редовните изпити, на които той е ходил, Йоан не е бил. От ЮЗУ “Н. Рилски” съобщиха, че Йоан е записал втория ­ летен семестър, и се води техен студент, но отказаха всякаква друга информация. В сряда преди обед в общежитието пристигнали полицаи, за да направят обиск на стаята. Повикали Любослав и още две момичета като поемни лица. Нищо не открили, защото в стаята има само дрехи на Любо. Обърнали дюшека на леглото му. Йоан не бил оставил никакви лични вещи. В същото време той не е и споделял на съквартиранта си, че смята да се отказва от следването или пък да прекъсва за определено време. Имал лична кола и с нея си пътувал до София и обратно.

“Стана ми странно, че полицаите правят обиск на стаята ми, питах ги защо, но ми казаха, че и те не знаят, били изпратени. Не съм притеснен, но още не мога да проумея всичко това”, каза Любослав. Смята, че Йоан не е имал сериозна приятелка, поне не е споделял такова нещо с него. Твърди още, че не е употребявал нито алкохол, нито дрога.

Студенти разказаха, че доскоро снимката от видеокамерата в Борисовата градина, по която търсеха убиеца, била залепена на входа на общежитието. На никого обаче не направило впечатление това да е същото момче. Йоан бил висок, едър, мускулест. Казвал, че тренирал бокс. В първите дни на учебната година станал скандал с него. Тогава пристигнал с двама приятели и поискали да влязат в стаята, но охраната не пускала външни лица. Той започнал да се перчи, като обяснил, че приятелите му работят в НСО, единият бил шофьор, но никой не знае дали това е истина. На следващия ден Йоан пристигнал при охранителите и им се извинил за поведението си. “Не е създавал проблеми. Беше кротко момче, не е имал шумни прояви. И ние разбрахме от вас, че е арестуван”, каза управителят на общежитието Константин Шопов. Той не си спомня да са идвали родителите му по някакъв повод.

 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Лоша (преди 6 години)
Рейтинг: 3153 | Одобрение: 1003
Това че са полицай и журналистка какво трябва да ни говори - че са имни интелигентни и успели и че децата им не могат да са калпави ли ? Ето че може 
КОГАТО НЯМА ДРУГО И ПАДАНЕТО Е ЛЕТЕНЕ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама