Синдикатите настояват още тази година минималната заплата да скочи със 70 лева

22.06.2023 / 19:50 2

снимка Булфото

Синдикатите настояват още в тазгодишния бюджет да се заложи увеличение на минималната заплата от 780 лева на 850 лева или това е 70 лева увеличение.

Бизнесът пък е притеснен дали икономиката ще расте според разчетите. Заложеният ръст на Брутния вътрешен продукт е 1,8%, но работодателите се съмняват дали това може да се случи.

Синдикатите са изчислили, че бюджетът може да поеме увеличение на минималната заплата. Те припомнят, че спрямо същия период през 2021 г., въпреки увеличенията, покупателната способност е паднала със 7%.

„Това ще струва 175 млн. на държавата за полугодието. Това са 0,22%, което кантарът не може да го улови. Това е въпрос по-скоро на политическа воля, отколкото на експертни дебати, тъй като многократно сме доказали, че ръстът на минималната заплата вдига заетостта, намалява безработицата и повишава растежа”, коментира Любослав Костов от КНСБ.  

Предложението не среща съгласие в Министерството на финансите. „Знаете, че и миналата година не сменихме минималната работна заплата в средата на годината, тъй като това не е нормално. Нека така да го кажем - не може да се планира”, посочи финансовият министър Асен Василев, предаде Нова тв.

Вместо това, управляващите предпочитат да се въведе механизъм за автоматично изчисление, за да не води всеки път минималната заплата да води до спорове между държава, синдикати и работодатели.

„Минималната работна заплата да е 50% от средната е заложено в средносрочната програма с датата, която беше гласувана миналата година – 1 януари 2024 г.”, добави Василев.

На този фон, бизнесът е притеснен дали ще се съберат допълнителните средства в бюджета, на които финансовият министър разчита. Аргументите им да са скептични са, че ръстът на БВП може да е по-малък от прогнозата на правителството.

„Предвид очакваната рецесия в еврозоната и вече фактическата рецесия в Германия, която е наш основен търговски партньор, напълно възможно е тази прогноза от 1,8% ръст на БВП да не се случи. Това ще постави под риск събирането на тези високи прагове, които е заложил финансовият министър”, предупреди Добрин Иванов от АИКБ.

Бюджетът трябва да бъде приет до 31 юли.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 90160 | Одобрение: -9090
Колкото и да я увеличат, инфлацията е повече...:'(:dizzy:Гняв
Марио Кроненберг
5
2
KRISTINCHO (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
Едно е да настояваш, друго е да кажеш, че средствата  за това увеличение ще се съберат от......
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама