Синоптична агенция от САЩ прогнозира за България исторически аномалии през зимата!

13.09.2017 / 13:16 5

Илюстрация Булфото

Въз основа на доминиращата циркулация през лятото, както и прогнозите на метеосайтовете, може да се очаква, че зимата, която предстои, ще бъде мека.   По актуалната сезонна прогноза на американската Агенция по океаните и климата (NOAA) - CPC за района на Балканите се очаква средно за зимния сезон температурата да бъде с около 2 градуса над тази от периода 1999-2010, съобщава Блиц.

Това прави общо над 3 градуса по-топло от климатичната норма за края на миналия век. на сезонна база това е огромна аномалия и дори частичната реализация на сценария на НОАА означава доста мека зима у нас.   Според NOAA зимата у нас ще бъде и значително по-суха от обичайното, предава Канал 3.    Вероятностната прогноза на британската метеоцентрала UKMET е в синхрон, и чертае висока вероятност за суха зима, като вероятността за мек сезон е между 50 и 60 на сто, а останалите два варианта - за нормална или студена зима, са посочени с около 20 на сто вероятност от консервативните британски климатолози.

Тяхната прогноза е ценна, защото на фона на миналогодишните прогнози за мека зима, които се провалиха като цяло, единствено те през втората половина на есента усетиха промяната на тренда и последните им прогнози преди зимата увеличиха вероятността за поднормена зима. Много мека зима очаква  и  японската JAMSTEC, както и всички останали централи с налични достъпни дългосрочни прогнози, на които е излишно да се спираме подробно - прогнозираните аномалии достигат и 5-6 градуса над норма. От 2012 година насам, прогнозите са предимно за мека зима и от последните 5 зими само една не беше мека - последната 2016/2017. Почти от началото на миналата есен, преди около година, до втората половина на тази пролет, доминиращата циркулация над нашата част на континента бе от север, северозапад  или североизток. Имаше и по-кратки и по-дълги периоди с временни прекъсвания, но този тип доминираща антициклонална циркулация доведе до студената зима (макар не рекордно студена каквато беше 2012), увенчана с два последователни поднормени месеци, декември и януари - за пръв път от точно 4 години насам.

След началото на лятото циркулацията се промени генерално: над Северозападна Европа се установи трайна циклонална област, която почти без прекъсване, включително и в момента, обуслaвя пряко времето над голяма част от Западна и Централна Европа и косвено - у нас. У нас от края на юни насам пристигат размити в различна степен студени фронтове (включително вчерашният), които прекъсват серията от по 7-10 горещи дни с 1-2 по-хладни такива. При подобна циркулация през зимата у нас сняг би валял само в планините, а в низините недостатъчно студеният океански въздух не би успял да докара нещо повече от мокър сняг, не и без помощта на сериозна арктична инжекция от север  или североизток. Според мнозина британски метеоблогъри след подобно лято, има изключително ясен сигнал, че зимата над Британските острови ще бъде бурна, ветровита и доминирана от циклонални полета. За нас това означава, че с над 90 на сто вероятност ни очаква мека зима, защото ще бъдем най-често в далечните югоизточни периферии на мощните атлантически  циклони, с доминиращи западни ветрове и по-редки северозападни кратки "включвания", но и запад-югозападни топли потоци по  Азорските гребени.  Това означава и предимно суха зима, защото евентуално образувалите се средиземноморски циклони или ще преминават бързо, или често - северозападно от страната ни, без сериозно захранване с арктически студ - оттук е и корелацията с прогнозата на американския център.

Аналогиите на зимни сезони, последвали този траен тип лятна циркулация над Британските острови, са зимите на 1960/1961, 1970/1971, 1992/1993, 1993/1994, 2006/2007, 2010/2011 и 2014/2015. Има и по-стари, но в епохата на бързо затоплящ се климат, те са безсмислени. Почти всички те са или много меки, или меки и у нас, а подчертаната е най-меката зима за последните 100-150 години за много райони на страната. Към несигурните фактори в полза на подобна прогноза може да причислим и  внезапно нарасналата слънчева активност, повечето сериозни климатолози не приемат сигурната корелация между нея и типа циркулация в следващите месеци. С много по-голяма вероятност от която и да е от последните 5 години по това време (от които 5 прогнози 4 се сбъднаха, което е отличен резултат), може да се направи  прогноза: Очаква ни мека или много мека зима.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
варненка (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ох, тез пък, не си гледат техните циклони и прочие, за които хич си нямаха хабер, преди да ги видят на прага си, седнали за тук да се "грижат"!
0
1
якошиба (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЗИМАТА ЩЕ Е ТОПЛА НО ДРУГОТО ЛЯТА ЩЕ Е ХЛАДНО И ДЪЖДОВНО ОБИКНОВЕННО Е ТАКА
6
2
БАЙ ХОЙ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
[size=2][font=Verdana, Geneva, sans-serif]Отиват индианците при шамана и го питат:  -Тежка ли ще е зимата да знаем колко дърва да събираме?  -Кучетата ще умират от студ-отговорим им шамана  След един месец.  -Да събираме ли още дърва?  -Събирайте вълците ще умират от студ  След още един месец  -Още да събираме ли?  -Още,още мечките ще умират от студ  Но на шамана му станало гузно дали не е подвел хората си и решил да отиде на върха където имало метеорологична станция и да попита бледоликите къква ще е зимата .На портала видял един техник качен на стъб и го попитал:  -Момче тази зима дали ще е студена  -Голям студ дядо мечките ще умират от студ  Шамана доволен се обърнал да си ходи ,но се извърнал и попитал  -А бе вие по тези жици ли познавате?  -Заеби ги жиците, гледай индианците колко дърва събират !  [/font][/size]
7
2
xXx (преди 8 месеца)
Рейтинг: 31706 | Одобрение: 12616
Ха ха ха щом САщ предвижда значи е лъжа измама да си гледат там техния континент. Освен ако не са решили да ни ударят с метеорологичното оръжие.
7
1
Ела във форума (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Синоптична агенция ХААРП ...?
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама