Скакалци, щурци, ларви и пчели: Сингапур добави 16 нови вида насекоми за хапване

10.07.2024 / 12:12 0

Пиксабей

Сингапур определи 16 нови вида насекоми като безопасни за човешка консумация, пишат световните медии. Те включват щурци, скакалци, ларви на различни буболечки, както и вид медоносни пчели, съобщи БТВ.

Организацията за храни на ООН определя насекомите като добър вариант за набавяне на протеини по безопасен за природата начин. Това важи както за човешка, така и за консумация от животни.

16-те нови вида насекоми включват няколко стадия на растеж. В менюто в Сингапур вече ще има четири вида щурци в последен стадий на развитие, три вида скакалци и медоносна пчела. В стадий ларва се включват три вида брашнени червеи, бяла личинка и личинка на гигантски бръмбар носорог, както и два вида молци. Добавят се също копринени червеи и молци.

Възникнаха въпроси за одобрението на медоносни пчели за консумация, тъй като те са застрашен вид и са от съществено значение за екосистемите на Земята. В Сингапур разрешени за консумация са само търтеите.

Стоките, които са посочени като възможни за консумация от властите, включват олио от насекоми, прясна паста с брашно от насекоми, шоколад и други сладки бонбони.

Насекоми се ядат в общо 128 държави, като общият брой на одобрените за консумация видове е 2205. Повечето от държавите са в Азия, следвани от Мексико и африканските държави.

В Тайланд, Индия, Конго и Китай стотици видове насекоми се ядат свободно от местното население.

В Европейския съюз е малко по-различно. ЕС е в процес на одобрение на повече насекоми за консумация, тъй като ги определя като „нов източник на храна“. За момента на територията на съюза са позволени само 4 вида.

ООН определя насекомите като бъдещ метод за набавяне на протеини, особено при отглеждането на добитък. Така въглеродният отпечатък върху планетата ни драстично ще намалее. Отглеждането им също е много по-лесно – насекоми могат да се размножават и отглеждат за храна на закрито в по-малки помещения, изискват много по-малко вода и произвеждат драстично по-малко вредни емисии.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама