Скандал! Митрополит Йоан спря нова наредба за гробищата на Варна

30.07.2015 / 13:07 9

Веселин Златков

Становище на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан се превърна в основна пречка за придвижването на нова наредба за гробищните паркове и погребалната дейност във Варна. Инициатор за приемането й е един от най-влиятелните общински съветници и местни политици – Янко Станев, зам.-председател на съвета и към момента лидер на организацията на СДС – Варна.

Проектът за наредбата е внесен лично от негово име, а както стана ясно и в дебата по обсъждането й в правната комисия на съвета, становище по него няма дори и от кмета Иван Портних и администрацията му. Митрополит Йоан дойде лично на заседанията на общинската комисия, за да каже, че не приема част от регламентите, които се определят с новата наредба да гробищата и траурната дейност. По конкретно това се отнася до възможността общинските гробища да се парцелират по религиозен признак между вероизповеданията, както и същите да изграждат и стопанисват култови сгради за погребални церемонии.

Друго неприемливо за варненския владика предложение е задължителната кремация на починалите от остри заразни болести, както и на тела, използвани за анатомични опити. Без да е ясно защо, вносителят на наредбата Янко Станев и представителите на ГЕРБ дадоха да се разбере, че държат наредбата да влезе за гласуване на предстоящата следващата седмица сесия на общински съвет – Варна, която ще е вероятно последната преди редовните местни избори на есен. В опит това да стане, вносителят прие членът за задължителната кремация да отпадне.

Наредбата обаче беше атакувана и от общинските съветници Костадин Костадинов, който вече обяви кандидатурата си за кмет с подкрепа и от „Атака“, както и от десния му колега Николай Недков. Те бяха категорични, че по закон гробищата са граждански и не бива да се допуска парцелирането им по религиозен принцип. В отговор, Янко Станев коментира, че Костадинов работи в интерес на частни фирми за траурна дейност. „Питам Ви, вземате ли пари от фирмите с такава дейност?“, обърна се към опонента си Станев. Конфликтът на двамата е пословичен още от времето, когато сегашния лидер на СДС – Варна беше част от ДПС.

Съветниците на ГЕРБ и лично председателката на правната комисия Юлияна Боева направиха всичко възможно проекта за наредба да получи одобрение, но в крайна сметка именно Варненския и Великопреславски митрополит е оказа най-непреклонен. В малко абсурден опит да бъде получена неговата благословия, беше предложено да се съберат експерти на общината и църквата, които за седмица да направят документа приемлив. „Няма как това да стане, защото има Богородичен пост“, заяви митрополит Йоан. В крайна сметка, той ще даде становището си писмено, като не е ясно дали това ще стане до заседанието на съвета. Така или иначе, опитът за приемането на спорната наредба вероятно ще се повтори на сесията.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Янко Станев прави л*йната и за това сме потърпевши.
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
2
1
kris (преди 8 години)
Рейтинг: 330178 | Одобрение: 51808
Дааааа.....другарят Станев знае кого да изяде..........
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
морският (преди 8 години)
Рейтинг: 37444 | Одобрение: 21759
Бат Янко винаги е в "мармалада".Където са мангизите и той изниква.Има усет юнака!
8
2
kris (преди 8 години)
Рейтинг: 330178 | Одобрение: 51808
ДПС , а сега СДС значи.....Защо ли нямам доверие на пребоядисаните ?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама