Скандал! Посягат на последната българска подводница

12.12.2014 / 14:24 5

Веселин Златков

Частната морска компания „Бон Марин Интернейшънъл“ официално е поискала от община Варна да купи  българска военна подводница С-36. След като беше снета от въоръжение, тя беше дарена на местната власт за да бъде превърната в музей. Според мнението на изпълнителния директор на компанията Георги Бонин, оправил искането към общината, подводницата е годна единствено за резервни части и скрап.

Самото поставяне на въпроса хвърли в смут комисията „Собственост и стопанство“ към варненския общински съвет. Съветниците единодушно решиха да откажат продажбата, около която има няколко странни обстоятелства, които така и не бяха напълно изяснени.

Предложението на „Бон Марин Интернейшънъл“ е отправено още през май и не е ясно защо излиза на бял свят чак сега. Освен това, в него се говори за подводницата „Надежда“, а община Варна е собственик на другата стара българска подводница - „Слава“, като плановете  за новия музей са тъкмо за нея. Не е ясно дали става въпрос за елементарно объркване, тъй като двете пенсионирани бойни подводниците са еднотипни. Така или иначе, на 8 август тази година, „Надежда“ беше транспортирана с помощта на специализиран кораб за да бъде нарязана. На заседанието на общинската стопанска комисия съветниците си пропомниха този факт, както и че общината е собственик на „Слава“, а не на „Надежда“.

Варненските избраници от всички партии като един се възмутиха от възможността последния спомен за съществуването на български подводен флот да бъде унищожена. За съжаление, дебата не показа имат ли те ясна представа как за запазят „Слава“ като национална светиня на военното и морското дело. Съветници коментираха, че изваждането на сушата на подводницата ще струва около 300 000 лв, а реконструирането й в музей – над 2 млн. лв. По предложение на съветника от БСП Аврам Тодоров, комисията ще поиска експертно мнение от съюза на подводничарите за това как да се погрижи най-добре за последната българска бойна подводна лодка.

 

Борислав Гуцанов, лидер на БСП – Варна

Самото обсъждане на продажбата е кощунство

Осъждането на въпроса за евентуална продажба на последната българска военна подводница предизвика незабавна реакция от лидера на БСП – Варна Борислав Гуцанов, който поде инициативата за превръщането й в музей в периода, когато беше председател на общинския съвет. Той заяви, че внасянето на въпроса за обсъждане от кметската администрация само по себе си говори за пълна неадекватност. Според него е срамно и че нищо не се прави за експонирането на „Слава“. „Минаха повече от пет години, откакто получихме подводницата, но нищо не се случва. Ако управляващите в общината работиха както трябва, тя вече можеше да се е превърнала в една от най-големите атракции на града ни. Това, че не правят, говори само за едно – че изобщо не трябва повече да управляват Варна, тъй като остават напълно откъснати от морето и морския характер на града ни“, коментира Борислав Гуцанов.

 

снимката е илюстративна 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
4
krasko (преди 9 години)
Рейтинг: 15461 | Одобрение: 5081
ти си срам за българския военен флот бе нещастник.....дядо ми служи на "дръзки" 4 гд и една лоша дума не съм чул от него........беше горд .че е служил на българия защото беше истински мъж......а ти се заври някъде на тъмно ,че да не ти слушаме глупостите.....разбира се подводницата заслужава да бъде превърната в музей........тя е част от нашата бойна история ,каквато и нищожна да се струва на някои......
2
1
bosh (преди 9 години)
Рейтинг: 2741 | Одобрение: 791
Подводницата ще е страхотно допълнение към атракционната зона, която се гласи до колкото си спомням на стоянки 2 и 3. Вместо да слагат безсмислените игрища там, да направят подводница музей. Гарантирано ще се пълни с посетители.
0
2
Владимир (преди 9 години)
Рейтинг: 823 | Одобрение: 8
лелелелелеееее, колко грешки, правописни, пунктуационни, граматически, мисспелове (каква хубава дума, а? и е чисто бългърска :Р), се едно е писано от третокласник... кой ви дава да публикувате такива нонсенси (или е нонсенсове? още една модерна дума от последните седмици).
2
1
Мода Стил (преди 9 години)
Рейтинг: 1461 | Одобрение: -729

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама