Скандал провали обсъждането за Национален парк „Българско Черноморие“

19.06.2014 / 17:15 1

Веселин Златков

Грандиозен скандал провали предварителното обсъждане на идеята за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“, домакин на което трябваше да бъде областният управител на Варна Иван Великов. Представянето, което трябваше да направят експерти от Министерството на околната среда и водите и учени от БАН, изобщо не можа да започне. На събирането дойдоха активисти на различни граждански и екологични организации, граждани и представители на общините, чиито територии трябва да влязат в националния парк. Избраната за обсъждането зала се оказа тясна да побере всички, което стана повод за шумни обвинения към организаторите, че се опитват да манипулират процедурата. След като прозвучаха обидни квалификации, блъскане по врати и прозорци, областният управител Иван Великов, който известно време се опитваше да укроти страстите, обяви, че обсъждане няма да има.

По този начин пропадна втора подобна среща, след като протест прекрати събирането по темата в Бургас. Противниците на идеята Черноморието ни да стане национален парк заявиха, че са били в южния морски град, дошли са във Варна и ще отидат и на следващото обсъждане в Добрич, за да го спрат. Най-активен от тях беше ген. Кирил Войнов, познат като бивш шеф на националната пожарна. На висок глас той обясняваше, че създаването на Национален парк „Българско Черноморие“ ощетява собствениците на имоти и общините и нарече идеята, дошла от Народното събрание, „скрита национализация“.

Експертът на МОСВ Михаил Михайлов, който трябваше да води обсъждането, от своя страна заяви, че Войнов заблуждава хората, защото става въпрос за предварителен дебат по идеята за създаване на национален парк, а не за обществено обсъждане, което е част от процедурата и което ще завърши с решение. По-късно пред журналисти той обясни, че след второто провалено обсъждане вероятно екоминистерството трябва да промени начина, по който смята да запознае хората с проекта.

На скандалното събиране присъстваха и представители на община Варна. Общинските съветници от ГЕРБ Тодор Балабанов и Станислав Иванов не скриха, че са противници на идеята за парк „Българско Черноморие“, като се позоваха на общия устройствен план, в който има предвидени урбанизирани територии, които попадат в територията му. Те видяха и сериозни недостатъци от юридическа гледна точка в материалите за обсъждането. Главният архитект на Варна Виктор Бузев пък коментира, че паркът ще защитава всички растителни и животински видове с изключение на един – хората. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама