Скандалът в градския транспорт на Варна е опасен! Общината наруши регламент на ЕС

31.07.2015 / 17:09 10

Частният превозвач „Транстриумф Хординг“ има подписани договори с община Варна до 2017-а година, а прекратяването им е нарушение на регламент на Европейския съюз. Това се казва в становище, подписано от изпълнителния директор на фирмата Антраник Шакариян по повод вчерашното решение всички градски и крайградски автобусни линии да се обслужват 100 % само от общинското дружество „Градсдки транспорт“. 

„С оглед ефективното, удобно и комфортно пътуване на гражданите и безопасно експлоатиране на предоставените линии „Транстриумф Холдинг” АД инвестира над 13 милиона лева за придобиване на нови модерни автобуси“, припомнят от фирмата. Заедно с това става ясно, че до момента сключените между община Варна и „Транстриумф Холдинг” АД обаче не са прекратени.

Община Варна освен това дължи на „Транстриумф холдинг” АД над 2 200 000 лева(без лихвите) – за неплатени транспортни услуги. За тези присъдени вземания има издадени изпълнителни листи. „В дейността „обществен превоз на пътници“ са заети над 450 човека, които осигуряват стабилен, сигурен и нелош доход на своите семейства“, пише още в становището на транспортната фирма.

Опитите проект „Интегриран градски транспорт на Врана” да се използва по груб, незаконосъобразен и нагъл начин за отнемане на линиите на „Транстриумф Холдинг” АД ще доведе както до пряко социално напрежение и разпад на обслужването на градските линии, така и до непосредствени и незабавни финансови претенции към община Варна. Нещо повече, ръководството на община Варна изобщо не държи сметка за ясната разпоредба от Регламент на Европейския парламент относно обществените услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт .

„Съгласно разпоредбите на този текст, е въведен преходен период за услугите в областта на железопътния и автомобилния транспорт, през който, независимо от евентуални проблеми с публичната процедура за избор на доставчици на транспортни услуги (каквито са налице в гр. Варна, с оглед нарушенията на администрацията), действието на сключени преди 3 декември 2009 г. договори се запазва - до изтичане на срока им“, пише в позицията си Шакариян.

Сключените с „Транстриумф Холдинг” АД договори попадат именно в кръга на отношения. 

„Всеки опит интересите на „Транстриумф Холдинг” АД да бъдат накърнени, освен че ще доведе до пряка съдебна отговорност и нови финансови претенции срещу община Варна, ще предизвика и директно уведомяване на Европейската комисия за грубото погазване на актовете на Съюза. 

Нашите действия ще бъдат категорични и ще разкрият действителната цел на подобни стъпки: за пореден път да бъде направен опит за замазване на тежкото финансово и управленско състояние на т. нар.  „вътрешен оператор”, отново за кратко да се избегне предначертания му фалит или друга форма на подготовката му за скрита приватизация. 

На нашите многобройни опити (включително и от пролетта на тази година) да предложим на ръководството на община Варна, и лично на кмета на града, разумно и работещо решение на проблемите на градския транспорт за пореден път се отговаря с незаконосъобразни, необосновани, панически и неподплатени с анализ на рисковете от приемането им предложения. 

Прави се отново опит за поемане на колективна отговорност (за която няма основание нито в закон, нито в друг нормативен акт, такова не се сочи и в предложението) от Общинския съвет – за да се размие отговорността на кмета на града, както и на ръководството на „Градски транспорт” ЕАД за състоянието, до което е доведено общинското дружество.

Това, обаче не следва и не може да стане за сметка на „Транстриумф Холдинг” АД, за сметка на нашите работници и служители, както и за сметка на варненци“ гласи текста на позицията на „Транстриумф Холдинг“. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!      


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Закупих си карта за автобус №148 от пункт на Транс Триумф Холдинг. Качих се в автобус №148 на ограбван транспорт и реших да ги попитам когато се препокрива маршрута да ли картата действа. Отговориха ми, че понеже съм си я закупил от въпросната фирма и не важи за съответния маршрут на другите фирми. Педиразчията, кога ли ще изчезни от Варна? Картата се купува за съответен маршрут.
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
19
0
морският (преди 8 години)
Рейтинг: 37444 | Одобрение: 21759
Вижте какви са решенията на КЕВР от днес.Единствено Енерго Про е с увеличение цената на тока.ДА ИМ НАТРОШИМ ТИКВИТЕ както се полага.
10
1
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Мили оризти, вече сте тъписти пред цялото общество. Транстриумф Холдинг, ако няма договор с Вас как ще си вземе субсидията. По наредба №2, която е на министерството на финансите. В София също има частни линии, които са на концеионер с номера №1,3,5,84,204, не не е там проблема винтегрирания транспорт, а в политиката, малумната Община Варна с действията си и бездействията.   
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама