Скритите сили, които определят цената на петрола

06.07.2015 / 00:22 1

За скритите движещи сили в цената на петрола, пише днес Леонардо Брекен от сайта oilprice.com. Мнението му е публикувано и в businessinsider.com, като то дава една доста задълбочена прогноза за това как биха се променили цените на черното злато в идващите месеци.

Това, върху което Брекен акцентира, е, че ходовете на централната банка на САЩ - ФЕД имат по-голямо отражение върху цената на петрола, отколкото фундаменталните данни за търсенето и предлагането на суровината.

Той опровергава последната прогноза на Goldman Sachs от началото на тази седмица, че за петрола предстои отново етап на понижение, след като американският лек суров петрол отново премина границата от над 61 долара за барел, след като през март фючърсите се търгуваха при нива от около 45 долара за барел. Според анализа на Goldman Sachs настоящото поскъпване е конюнктурно и то подлежи на корекция.

Това, което пропускат петролните прогностици, е, че американската икономика, след трите инжекции финансови стимули познати като количествени улеснения (Quantitative easing - QE), започва своето забавяне и това няма как да остане незабелязано от ФЕД. ФЕД, които, след като преустановиха последната порция QE в края на миналата година започнаха да дават сигнали, че е възможно увеличаване и на основните лихви.

Именно тези спекулации, пише Брекен, доведоха до поскъпване на долара, защото когато да държиш парите си в сигурна валута ти носи и някакъв диведент то тя става още по-привлекателна.

В същото време макар ситуацията с безработицата да показва някакво подобрение то то се дължи на това, че се назначават хора на нископлатени позиции. Наемането на високоплатени кадри е с темпо, което не е задоволително и това предизвиква стагниране на жизнения стандарт.

Наскоро излязоха данните и за растежа на американската икономика, които показаха, че тя е нараснала с незначителните 0.2%. В тази връзка е по-вероятно не да видим увеличение на основните лихвени проценти, а нова програма от количествени улеснения (QE4).

Ако ФЕД предприеме такива действия, който вече са очаквани и от други анализатори, то цените на петрола е много вероятно отново да тръгнат нагоре.

Money.bg припомня, че понижението в цените на черното злато, които достигнаха дъното в началото на годината, започна в края на юни 2014. Когато вече пазарите знаеха, че ФЕД възнамерява да прекрати програмата си за количествени улеснения.

 

money.bg


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
lazar (преди 4 години)
Рейтинг: 899 | Одобрение: 149
корпорации, монополи и разни други тайни "общества"

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама