Скулпторът Живко Дончев е носителят на тазгодишната награда "Варна"

22.05.2023 / 14:44 1

снимки Булфото

Скулпторът Живко Дончев е носителят на тазгодишната награда "Варна".
Общо 31 личности и колективи с постижения в сферата на културата, науката и образованието получиха награда "Варна“ в навечерието на 24-ти май. Номинациите бяха утвърдени с пълно единодушие от Общинския съвет преди повече от седмица.Скулпторът Живко Дончев е отличен за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна. Той е роден на 13 ноември 1972 г. във Варна. Завършил е художествена паралелка в училище "Любен Каравелов“ в родния си град, а през 1998 година се дипломира във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност "Скулптура" в класа на проф. Величко Минеков. През 1992-ра година, едва 20-годишен, Живко получава покана и участва в Биеналето на малките форми в Торонто. Автор е на бюст-паметниците на Васил Априлов на Алеята на възрожденците в Морската градина, на полк. Петър Димков, разположен срещу Арката на бул. Осми приморски полк и на полк. Милко Железов, командир на бреговата охрана на град Варна в периода 1912 – 1918 г., разположен пред Военноморския музей, както и на паметника на Михаил Колони на едноименната улица във Варна. Автор е на няколко скулптури в градска среда – статуя на мъж, наречена “Начало“ в градинката на площад "Атлантическа солидарност" и прекрасната "Флора" в градинката пред Летния театър на Варна. Негови творби са притежание на много частни колекции в България, САЩ, Италия и др. Живко Дончев живее и работи в родния си град Варна.

В сферата на изобразителните изкуства бяха отличени Мария Зафиркова за мащабната й ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации – месец декември  2022 г. Както и екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – за успешно осъществения художествения форум „Изкуството като противодействие“ в контекста на съвременното професионално изкуство   – месец септември и октомври 2022 г.

В сферата на театъра бе отличена Балена Ланджева – за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ – 2022 г. Също и екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна  – за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди“ и убедителното актьорско присъствие на съвременната театрална сцена – 2022 г.

В сферата на операта награда взе екипът на Държавна опера – Варна, за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Жизел“ с успех на три континента – 2022 г.

В областта на киното бе отличен екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) – за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил“, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна   – 2022 г

За архитектура бе отличен екипът на архитектурно студио „STARH“ – за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel,  Eos ,  Aquahouse Hotel&SPA.

В сферата на журналистиката наградите бяха две. Едната бе връчена на Даниела Стойнова – за обществено значимата и полезна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване “В ефир сте” по БНР-Радио Варна и кореспондентска работа по програма „Хоризонт“ на БНР.

Втората отиде при Румен Сарандев за смелата, целенасочена професионална работа на терен,  отразяваща актуални обществени събития, вкл. бежанската вълна през 2022г в Украйна и за участието в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”) в програмата на „Пролетния сезон на изкуствата ” – месец април 2022 г.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
kjk (преди 1 седмица)
Рейтинг: 13669 | Одобрение: 1589
Само част от клакьорите на властта!!!Болест

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама