Слагаме на великденската трапеза агне за 6 лв килото
Великденското агне идва на празничната трапеза директно от фермата за 6 лв. килограм за живо тегло, показва проучване на „Новинар” сред животновъди.
Фермерите спазаряват отсега цената с мераклии да хапнат прясна мръвка за празника. В магазините все още не са определили точните цени, на които ще продават месото, но се очаква те да са около 13-14 лв., споделиха търговци.
„Възможно е цената да се вдигне, всичко зависи от търсенето”, допълниха от месарница в София. Драстично поскъпване спрямо миналата година не се очаква и при козунаците.
„Ще запазим миналогодишните цени, като поръчката за пресен великденски сладкиш трябва да се направи 3-4 дни по-рано”, обясниха от столична пекарна.
Междувременно кулинарните курсове за приготвяне на великденски манджи се превърнаха в истински хит. Предлагат се специални оферти за еднодневно и двудневно обучение за професионално приготвяне на гозба с агнешко месо и на козунаци. Ако искате да ви научат да месите няколко вида великденски сладкиш, пригответе 105 лв.
Обучението се провежда седмица преди Възкресение и продължава два дни. На него ще ви научат да приготвяте класически козунак на конци, козунак със стафиди и козунак по италианска рецепта. Като бонус ще ви издадат и тайните рецепти за няколко вида кифлички. По-скъп е курсът за приготвяне на агнешко месо. Той продължава само един ден и струва 140 лв.
Майстори готвачи ще ви покажат как да направите дроб сърма в точена кора, печено бутче, агнешко с маслини и патладжани, както и с пресен лук и кашкавал. Ще ви научат да пълните агнешка плешка и да опечете лимоново агнешко под кора по гръцки.
За всички, които постят преди празника, се предлага и специално обучение за приготвяне на безмесни ястия. Курсът струва 120 лв. След като ви разкрият тайните на вкусни постни рецепти, ще ви дадат и специален сертификат от шеф готвачи.
Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!