Славов за Нотариуса: Щом си е позволявал публично да заплашва съдия, значи връзките му са били на най-високо ниво

05.02.2024 / 08:34 3

Редактор: Александър Дечев

Кадър: "Нова телевизия"

Правосъдният министър Атанас Славов разкри какво знае по случая с Мартин Божанов-Нотариуса.

"Аз се радвам, че макар този трагичен повод, насочи вниманието по случая с Божанов, защото разследването на антикорупционния фонд е от лятото на 2021 г.  Тоест, две години и половина институциите имаха време да реагират на изнесените данни и факти в това разследване. Очевидно това се случва бавно. Толкова бавно, че може да не се разплете никога тази история предвид на трагичния случай. Това е работа на разследващите органи. Аз съм се информирал още миналата година след встъпването ми в длъжност дали има висящи досъдебни производства, предвид на това, че имаше и заплашвани магистрати, чиито имена са публични. Информацията, която получих тогава, е, че има досъдебни производства по които се работи. Моите въпроси бяха свързани със заплахите спрямо магистрати. Министърът на правосъдието не участва в тези разследвания, аз съм се информирал чисто институционално", каза той в сутрешния блок на "Нова телевизия".

"Разследващите органи трябва да стигнат до дъното. Изключително важно беше за България, за да се върнем към демократичната нормалност и да сме правова държава да закрием така нареченото спец правосъдие. Че голяма част от хората, участвали и изпълнявали поръчки все още са в съдебната система на определени позиции, това е факт. Вероятно се държат много по-умерено и се съобразяват с правилата, но не е понесена отговорност. Новият формат на Висшия съдебен съвет се надявам да има много по-големи правомощия", поясни Славов.

"Това да имаме този покоен вече човек, който в съдебно заседание пред публика в зала си позволява открито да заплашва съдия, това означава, че неговите контакти са стигали до най-високото ниво в системата", добави министърът.

"Имаме около 1500 прокурори и около 500 следователи. Аз вярвам, че голяма част от тях са добри професионалисти и достойни магистрати. Вярвам, че и двете системи - и на съда, и на прокуратурата, могат да намерят сили в себе си и да сложат тези компрометирани хора на правилните места. Нека да имаме все пак някакво минимално доверие на нашата система. Смисълът на тази промяна, която се извършва в момента, е да даде възможност на тези хора, които са честни и достойни, да работят свободно, да могат да образуват наказателни производства и да виждаме корумпираните в затвора", призова той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Дедо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18433 | Одобрение: 6138
Ясно е - още двама-трима трябва да се гръмнат по "веригата" и ще се стигне до босовете в сянка, т.е. до висши политици и магистрати... Пък тогава, ще видим...
3
0
kjk (преди 2 месеца)
Рейтинг: 36321 | Одобрение: 4106
Значи здраво ги е държал за топките,щоме успявал да ги манипулира!!!Гняв:errm::dizzy:
4
0
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 339320 | Одобрение: 54375
Не до дъното, а да се качват по стълбичката.....Там са объркани и навързани свинските черва....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама