След 10 години: Държавен служител във Варна получи условна присъда за престъпление по служба за половин милион

09.07.2018 / 13:28 7

Апелативната прокуратура във Варна постигна осъдителна присъда за публичен изпълнител от Регионалната дирекция на Агенцията за държавни вземания. Подсъдимият за престъпление по служба с настъпили вреди за близо 500 000 лева за държавата получи наказание 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок от състав на Апелативния съд във Варна.

С признаването на Н.Н. за виновен по обвинението в престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици, съдът отмени оправдателната присъда, постановена от Варненския окръжен съд. Тя е била атакувана с протест и от Окръжната прокуратура във Варна, но била потвърдена от състав на въззивната инстанция. Последвал протест от Апелативната прокуратура във Варна до ВКС срещу решението на Апелативния съд. ВКС  уважил протеста, като върнал делото за разглеждане от друг състав на въззивната съдебна инстанция.

В няколко заседания при повторното въззивно съдебно следствие са разпитани свидетели и вещи лица, като е била назначена допълнителна съдебно-счетоводна експертиза.

В обвинителната си реч представителят на Апелативна прокуратура във Варна е подчертал, че Н.Н. като публичен изпълнител е прекратил изпълнително дело срещу „Евро дринкс“ АД  преди задължението по него да бъде погасено изцяло. Според съдебно-счетоводната експертиза останали неплатени лихви в размер на 498 728 лева за здравноосигурителни вноски, за допълнително пенсионно осигуряване и данък общ доход. Това станало чрез извършени ръчни корекции  в компютърната система на Агенцията за държавни вземания, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

Достъп до системата имали само потребители с имена и пароли, какъвто е бил и подсъдимият. Само в негово отсъствие поради болест или отпуск е можело някой друг да ползва потребителското име и парола. По това време обаче Н.Н. е бил на работа. Само от 28 до 29 юли 2008 год. той е въвел в системата 10 ръчни  обработвания. С тях намалявал задълженията на „Евро дринкс“ АД към държавата, без реално да има постъпили за това суми.  На 1 август 2008 г. той прекратил изпълнителното дело, въпреки реално непогасените задължения на дружеството за лихви около половин милион лева, с манипулирано отразяване в деловодната система.  Подсъдимият действал с цел да набави облага за дружеството-длъжник, нарушавайки своите служебни задълженията.

Осъдителната присъда за публичния изпълнител подлежи на касационна проверка във ВКС.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
0
.. (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
da be da # Има има.... чисто съдебно минало и сключване на споразумение с прокуратурата = Условна присъда !! По новият закон, от преди 5-7 години, прокурорите се "натискат" да сключват споразумения, защото им е по-изгодно !! Сляп ли си, че на всеки 10 дела, 8 от тях са със споразумение, и приключват с ниска ефективна присъда, или условна !!
8
1
da be da (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
няма такъв закон,за присвояване на сума в особено голям размер,да се дава условна.или нанасяне на вреди за половин милион.всичко си е от съда.взимат под масата и после излиза решението.и това се отнася най вече до варненския съд,който е прогнил от корупция и подкупни съдии.
13
0
.. (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе, плюете по съда, но съда не е виновен !! Съдята спазва написаният текст в закона !! По-добре плюйте, по онези 240 престъпника в НС, които прокарват текстовете в закона, за собствените си интереси !!
8
0
w (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
AМИ БРАВО НА СЪДА,ПАК СЕ ОСРАХА.ЗА ПОЛОВИН МИЛИОН,УСЛОВНА.АКО БЕШЕ ЕДИН МИЛИОН ПАК ЩЕШЕ ДА Е УСЛОВНА.АЗ ПРОСТО НЕ ЗНАМ ЗАЩО ВИ СЕ ДАВАТ ЗАПЛАТИ НА ВАС,БОКЛУЦИТЕ МУ С БОКЛУЦИ.СМЪРТ ЗА ВАС.
9
0
АН (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ТОВА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ПРОФЕСИЯ
9
0
АН (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
всички съдебни изпънители трябва да бъдаТ ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ
16
0
ksh (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"За кокошка няма прошка,за милиони няма закони!" Срам и позор за съдебната система!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама