След публикация в „Петел“: Експертите на община Варна отхвърлиха предложението за нова сграда, която да скрие ФКЦ

07.12.2017 / 15:15 4

Проектът за 8-етажната сграда на паркинга на ФКЦ във Варна е бил отхвърлен от Експертния съвет по устройство на територията към местната община. Това съобщи гл. архитект на града арх. Виктор Бузев в интервю за Дарик.

„Счетохме, че не е целесъобразно такъв голям обем да се появи на това място, тъй като ще неглижира сградата на Фестивалния комплекс. За мен и голяма част от гилдията това е една от знаковите сгради във Варна”, коментира той.

Припомняме, че след сигнал от варненски архитект, запознат с плана на сградата, нейни скици бяха публикувани първо в „Петел“.

Предложено е на вносителите на предложението да се прибегне до конкурс на фаза градоустройство и инвестиционен проект, за да се определи най-подходящия обем за бъдещата сграда, отбеляза главният архитект на Варна. Той е на мнение, че е най-добре теренът да се използва като паркинг, но каквото и да се построи, то трябва да бъде фон на ФКЦ, а не да доминира и да го потиска.

Намерения за изграждане на много висока сграда до входа на Морската градина наистина има, но става въпрос за паркинга на хотел „Одесос”. За терена има действащ ПУП от 2007 г., който е за 16-етажен хотел. В момента се прави работен устройствен план, който да докаже възможностите за високо строителство на парцела.

Варна вече е доста уплътнен откъм строителство град и затова цените на земята са много скъпи. Практиката в цял свят е да се строят високи сгради върху малко земя. Това обаче не означава, че трябва да се пренебрегват озеленяването и местата за паркиране, смята арх. Бузев.

„За мен на първо място е законосъобразността, след това целесъобразността и накрая e моето лично мнение. Аз лично смятам, че има място в града за нормативно допустими високи сгради. Време е Варна да има своята висока сграда, защото някак си хотел „Черно море” ми стои някак самотно”, изтъкна главният архитект.

 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
11 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ако ще се премахне този грозен паркинг на "Одесос" срещу "Модус" защо не .Отстрани погледнато е ужасяващо грозно петно .Така поне преминавайки през булеварда няма да се вижда .
3
0
123 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
и какво - не врат, ами шия - за чий чеп ще се строи още 1 сграда?!?!?!
4
1
??? (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Защо да е самотен хотела? Малко по-нагоре по "Сливница" е "високото" работно място на арх.Бузев... А високите сгради в централната част на града ще затрият старата градска атмосфера или по-скоро това което е останало от нея.
1
2
Бай Уй (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не след публикация в Петел, а след силно обсъждане в определени групи с влияние във Фейсбук.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама