След разгорещени страсти и взаимни обвинения няма решение за колите в Морската градина

05.07.2019 / 14:18 8

Снимка: "Дарик"

Разгорещени страсти предизвикаха дебатите за ограничаване на автомобилите в Морската градина във Варна в частта от Заоологическата градина до „Карин дом”, съобщава "Дарик".


След инцидента с прегазеното 5-годишно дете на паркинг за втори път тази седмица въпросът бе обсъждан от Комисията по безопасност на движението към Община Варна. Срещата беше със собственици на имоти и заведения в местността Салтанат, но на нея присъстваха представители на неправителствени организации и екозащитници. На няколко пъти напрежението между двата лагера се покачваше опасно, като страните си размениха взаимни обвинения. 

Според поддръжниците на пълната забрана за автомобили подобен инцидент може отново да се случи. В отговор собствениците на имоти заявиха, че нещастният случай няма нищо общо с Морската градина.   
„Грозно е да умират деца, но още по-грозно е да се използва трагедията”, коментира Ралица Иванова, притежаваща заведение.  

„Като родители сме потресени от инцидента с прегазеното дете. Но не смятаме, че той трябва да се превръща в повод за натиск срещу нас”, допълни Илияна Петрова. 


Собствениците на имоти и заведения се обединиха около искането сегашният режим на достъп на автомобили да се запази. Те имат конституционно право на достъп с колите си, коментира адвокат Стоян Статев. Той поиска да се засили контролът над скоростта на автомобилите, предлагайки поставянето на „легнали полицаи”. 

Благомир Коцев, който представляваше собствениците на комплекс „Хоризонт”, предложи да бъде изграден паркинг чрез обединяването на няколко частни парцела, достъпът до който да бъде през локално платно до бул. „Княз Борис I”. Според Коцев движението на коли по алеята до заведението трябва да се ограничи и дори да се забрани. 

За достъп на автомобили в определени часове от деня настояха директорите на Логопедичната градина Лидия Кънчева и на НИМХ-Варна Иван Иванов, чиито сгради се намират в Салтанат. 

„Кметът не може да забрани нещо, което е забранено, каквото е движението на автомобили в парка. Кирил Йорданов ни постави в тази каша”, заяви Кръсто Кръстев от организацията „Зелена Варна”. 

Свилен Стойчев от „Варна диша” изрази съмнение в цитираните от зам.-кмета Христо Иванов данни, че броят на санкционираните водачи в Морската градина за няколко години е намалял от 12 хиляди до 100. 

В крайна сметка след повече от час спорове до консенсусно решение не се стигна. Всички направени предложения ще бъдат публикувани на сайта на Община Варна, след което ще бъде взето окончателно решение, заяви зам.-кметът на Варна Тодор Иванов. 

„Ще приемем изменение в Генералния план за движение във Варна и ще поставим знаци. След като има знак, става безпредметно издаване на заповед от кмета. Ако бъде издадена такава, рискуваме тя да бъде отменена от съда, както се случи преди години. Предложението на администрацията е да се ограничи максимално достъпът, да има засилен контрол чрез допълнителни пълномощия на „Общинска полиция”, допълни Тодор Иванов. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
Кокошката на Петела (преди 1 годинa)
Рейтинг: 397 | Одобрение: -3
Той пише "иСкупи", ама за 300 квадрата в морската мечтае...
7
3
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 45511 | Одобрение: 10271
Като ти пуснат оферта за "кирливите ти" 300 квадрата, а ти поискаш официално 3 "милки", да ти направят данъка според собствената ти оценка на имота! Тогава ще ревеш да го даваш за без пари ...
2
10
стоян (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5988 | Одобрение: -10387
Абе, реалист, ти нормалин ли си? Общината да искупи.....какво да изкупи, като не се продава, а? Или като кажа, за моите кирливи 300 квадрата 2 милки в евра, а? Забравете тая работа, ами бегайте в някъде да се разхождате!
15
2
Реаслит (преди 1 годинa)
Рейтинг: 786 | Одобрение: 336
Защо не се проведе едно допитване до жителите на град Варна с няколко въпроса който са належащи и болезнени за града. Като например да се спре ли презастрояването на кварталите. Движението на коли в морската или общината да изкупи и обещети собствениците на терени и да стане един хубав голям парк че може да се простира чак и до паметника нагоре. И още други.
17
3
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40319 | Одобрение: 14959
Знаците в Морската,са касичка за оПщинска полиция.
14
8
стоян (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5988 | Одобрение: -10387
Аз като казах, че няма вариант за забрана...... Пък знаци да слагат колкото искат
20
2
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40319 | Одобрение: 14959
Къде е другаря Падишах,да тропне по масата и да реши проблема?:errm:Колкото до знаците и сега ги има,но каква е ползата?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама