След скандала миналата година, сега връчиха две Нобелови награди за литература

10.10.2019 / 14:39 0

илюстрация: Никлас Елмехед/Туитър 

Австрийският белетрист, поет и драматург Петер Хандке спечели Нобеловата награда за литература за 2019 година, а полската писателка Олга Токарчук – престижното отличие за 2018 година. Това съобщи azcheta.com.

Миналата година връчването на Нобеловата награда за литература беше отменено за първи път от 1949 г., след като съпругът на Катарина Фростенсон – писателка и членка на Академията, беше обвинен в сексуално посегателство. Впоследствие фотографът Жан-Клод Арно беше осъден за изнасилване и към момента излежава присъдата си. Избухването на скандалите беше последвано от редица оставки, заради които членовете на Академията вече не наброяват задължителния минимум от 12 души, нужен за избора на победител.

Последният Нобелов лауреат за литература е британският писател Казуо Ишигуро, който спечели приза през 2017 г.

Миналата година френската авторка Мариз Конде беше удостоена с алтернативен Нобел – литературното отличие на Новата акадамия на Швеция, чиято целбеше да запълни празнината след отмяната на официалната награда."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама