След тайно гласуване БСП определи Елена Йончева за водач на евролистата

17.03.2019 / 17:11 8

След четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на БСП избра журналиста и депутат Елена Йончева за водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май. За Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев - 75, съобщава "Дневник".

Резултатът може да се тълкува като преброяване на подкрепата за най-тясното ръководство и за вътрешната опозиция в БСП, а разликата се оказа малка, коментираха социалисти. Мотивът на партийния лидер Корнелия Нинова и изпълнителното бюро на БСП да издигнат непартиен кандидат за водаческото място е желанието да разширят подкрепата на предстоящите избори. Йончева е лансирана като "борец срещу корупцията".

Засега не е известно на кое място в листата ще бъде президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП. По неофициална информация той е бил издигнат на 87% от местата, а зад кандидатурата му седят някои от ключовите преди лица на БСП като Георги Гергов, Михаил Миков - предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Според партийци лидерът на БСП Корнелия Нинова е обявила пред участниците в закрития пленум днес, че други председатели на европейски формации не са евродепутати, което някои тълкуват като изказано мнение, че не е задължително и Станишев да бъде.

Преди това Станишев е поискал днес да бъде определено първото и второто място в листата и е обявил, че БСП трябва да е единна след това заседание, за да може да спечели изборите, както и че трябва да може да разчита на подкрепата на ПЕС на европейско ниво. Подкрепила го и Йончева, но Нинова и ръководството били против днес да се взема решение за мястото след водача в листата. Лидерът на ПЕС обявил, че Нинова умишлено търси разделение в партията. Едно от условията на БСП за кандидати за евродепутати бе да защитават позиция против Истанбулската конвенция, което според социалистите е опит за отстраняването на Станишев, който защитава ратификацията й на европейско ниво. Според партийци имало днес много изказвания в подкрепа на Станишев.

Окончателната подредба на листата трябва да е готова на 6 април. На избираеми места се очаква да бъдат Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, проф. Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще участват и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев.

Целта на БСП е да спечели европейски избори и да се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори, като за част от предизборната кампания се смята "напускането" на Народното събрание. Според последни социологически проучвания разликата между ГЕРБ и БСП не е голяма, а целта на социалистите са шестима евродепутати при четирима в сегашния парламент.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
аптекаря (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3769 | Одобрение: 1134
Ех Еленка, Еленка сега седна и на горещия стол.
4
14
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 40820 | Одобрение: -45605
Стефчо Бавносричащият, на мен Природата нищо не ми е начукала, а на теб, защото нямаш нищо в главата. Имаш само едни руски класици във витрината, наследство от баща ти.....
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
15
3
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 10997 | Одобрение: 5012
колкото повече бягат от станишев толкова по добре
14
4
Морски (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18072 | Одобрение: 6002
Анусе,на кого ще го начукваш бе,нещастник? На българския народ ли? Тя природата ти го е начукала на тебе,барабар с макарите!
10
5
Чичо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 13189 | Одобрение: 3009
Албански гейтак, ще го начукаш на майка си, дъртата циганка.
6
14
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 40820 | Одобрение: -45605
19
11
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 29743 | Одобрение: 1093
ЧЕСТИТО НА ЙОНЧЕВА..ИзплезванеУсмивкаУхилен ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама