След трус в Италия спират плащането на кредити и данъци

02.11.2016 / 20:03 1

Всеки път, когато земетресение разтърси Ботуша, магнитудът му се сменя няколко пъти в рамките на минути, пише "24 часа". След последния трус на 30 октомври например той беше първо 7,1, после 6,1, а накрая стана 6,5. Какво значи това за обикновения италианец, пострадал от земетресение?

По подобие и на предишните пъти, и сега из социалните мрежи набраха мощ като лавина

слухове, че

италианското

правителство

“сваля”

магнитуда,

за да плаща по-малко обезщетения на поразените сгради. Въпреки че става въпрос за напълно фалшива информация, тя беше споделена светкавично от хиляди италианци – много от тях са убедени в съществуването на световни заговори за всичко, както и в идеята, че властите винаги искат да ги минат.

Пълна заблуда е обаче схващането, че обезщетенията за пострадалите от земетресения сгради се изчисляват въз основа на магнитуда. Критерият, който се взема предвид в Италия, е интензивността. Парадоксът на италианските земетресения, за разлика от всички останали в света, е, че са по-ниски като магнитуд и като сила от тези в Америка или Азия, но много по-разрушителни заради редица фактори – от произхода до вида на подземните плочи и разместването им.

Според Италианския институт по геофизика и вулканология първоначалната стойност на магнитуда, която се съобщава, е винаги тази, която е измерена автоматично от апаратурите. При последното земетресение на 30 октомври тя беше 7,1. След това обаче в измерването се намесва и човешката ръка – операторът в залата преценява формата и вида на вълната. В повечето случаи тези две стойности не съвпадат.

Какво става след земетресенията в Италия?

От години извънредните ситуации се управляват общо взето по един и същи начин.

Първата фаза включва незабавното напускане на критичните зони до епицентъра от населението. Повечето от хилядите италианци, обитавали поразените от бедствието селища, са вече в хотели по Адриатика, в спортни зали или ниски пространства, оборудвани като спални, и дори във влакове.

Втората фаза включва снабдяването на останалите без дом с контейнери, направени от модулни конструкции. След тежкото земетресение в Ирпиния през 1980 г. например бяха инсталирани 11 000 контейнера.

Третата фаза, която трябва да се реализира до 6-7 месеца след земетресението, пък предвижда снабдяването на пострадалите с дървени къщички.

Четвъртата фаза е тази на пълното реконструиране на жилищата, вкл. и на черквите.

Винаги до няколко дни след земетресенията се прави пълен списък на общините, влизащи в “кратера” им, т.е. тези, които са най-тежко поразени. Правителството одобрява веднага и отпускането на парични фондове. В случая с Норча

бяха отпуснати

веднага 40 млн. евро – те обаче се прибавят към другите фондове, одобрени за зоната от предишните земетресения. Смята се, че при последните трусове са засегнати поне 100 общини в Марке, Умбрия и Лацио.

Според Асоциацията на италианските общини се очаква най-малко 200 хиляди италианци да регистрират домовете си като пострадали от последните земетресения. Това е четири пъти повече от броя, регистриран след унищожителното земетресение в Акуила.

Едва след това кметовете на общините решават какво да се прави с въпросните жилища – дали в тях могат да се върнат собствениците им, или пък се нуждаят от привеждането им в сигурност.

Какво става със сметките за режийни или пък с банковите кредити, които изплащат пострадалите от земетресения?

След всяка трагедия, поразила дадена зона, властите оказват икономическа помощ на пострадалите семейства –

веднага

се прекъсва

плащането на

сметките за

газ, ток и вода

Втората фаза предвижда въвеждането на серия от улеснения, както и на по-изгодни тарифи, плюс възможност за изплащане на части на бъдещите сметки.

Със специални укази се спира и плащането на дължими данъци или глоби за неплатени данъци, както и данъците за жилищата.

Правителството издава винаги и указ, предвиждащ автоматичното спиране на изплащането на банкови кредити или заеми за определен срок от време. Спират се временно и изплащанията на потребителски заеми, лизинг и всякакъв друг вид заеми към финансови институции.

Според Националния съвет на инженерите в Италия през последните 50 г. в страната са били изплатени

70 млрд. евро

за реконструкции

след земетресенията. В същото време обаче държавата е получила почти двойно повече, или 145 млрд. евро в хазната си – те са дошли от юакцизите в бензина, чрез които е финансирала реконструкцията. При всяко пълнене на резервоара в колата си италианецът внася по 0,11 евро на литър за финансиране на пострадалите от земетресения зони.

Увеличаването на акцизите обаче се решава във всеки случай поотделно. След земетресението в Абруцо през 2009 г. например правителството на Берлускони оскъпи бензина с 0,004 евро на литър.

Според предварителни изчисления последните земетресения, разтърсили Централна Италия, ще струват поне 6 млрд. евро под формата на необходими инвестиции. Те обаче ще бъдат разделени за период от 4 г.

 

 

 

 

Румъния тренира как ще действа при 7 по Рихтер

Учение за реакции при криза с голямо земетресение беше проведено в Румъния. Целта на симулацията е да се проверят времето за мобилизация и начинът на действие на службите на територията на страната, предаде БНТ.

Учението, наречено “Земетресение 2016”, се проведе по инициатива на министерството на вътрешните работи в района на Букурещ и Яш. Сценарият на учението предполага трус със сила над 7 в околностите на Вранча, при който са засегнати 6500, има и ранени.

Пряко участие в учението взеха местните подразделения на Гражданска защита и пожарникари от цялата страна. Преди началото само 3-ма души - вътрешният министър, президентът и премиерът, са знаели кога точно ще бъде обявено то. Плановете за действия при екстремни ситуации в Румъния бяха ревизирани точно преди година след пожар в нощен клуб в Букурещ, при който загинаха 64 души.

Времето за реакция и възможността за адекватни действия бяха основните параметри, следени по време на симулацията. В нея се включиха също спешната помощ и болниците. Командният център на учението беше в Чолпани, защото при екстремни случаи министерството на вътрешните работи ще бъде преместено в града, който се намира на около 55 км от румънската столица.

Само ден преди да бъде проведено учението, във Вранча бе регистриран трус с магнитуд 4. В края на септември пък районът бе разлюлян от 5,6, като трусът бе усетен и в България. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
iTechnology (преди 4 години)
Рейтинг: 3603 | Одобрение: 1053

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама