Следят 85 осъдени българи с електронни гривни, един го дебнат със сателит

10.03.2015 / 21:17 3

Какво е общото между Парис Хилтън, Линзи Лоън и Цеца Величкович? И трите носят електронни гривни, докато са под домашен арест за различни нарушения на закона.
85 българи, осъдени на пробация, условно или предсрочно освободени от затвора, имат същото устройство за наблюдение
. Те трябва да станат 180 до края на годината.

Само един, освободен предсрочно, засега се наблюдава със сателит 24 часа в денонощието. (За него виж карето.). В САЩ така се дебнат сексуалните насилници предимно над деца. Вероятно за същото е и нашият наблюдаван. Експертите обаче пазят самоличността му и извършеното от него в тайна, пише 24chasa.bg.

Електронните гривни се прилагат в Америка и Европа от десетилетия спрямо осъдени и хора под домашен арест. В Полша например 36 000 са осъдените с гривни. В България устройството се прилага за първи път от лятото на 2014 г. (преди това има пилотен проект с 11 души).

Гривните са въведени по проект “Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти и система за електронен мониторинг”, с норвежко финансиране.

Проектът е на стойност 598 886 евро

Преди месец главният прокурор Сотир Цацаров предложи промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, като една от тях е с електронни гривни да бъдат контролирани хората под домашен арест. У нас, за разлика от други държави, на тях не им се поставят гривни.

Целта е да се ограничат бягствата на обвиняеми и подсъдими преди влизането в сила на присъдата.

До идеята се стигна, след като от правосъдието се скриха Братя Галеви, Илиян Тодоров, осъден на до живот за убийството на двама пред дискотека “Соло”, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев, получили 18 г. затвор за убийството на студента Стоян Балтов.
Предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров бяха приети от парламентарната правна комисия. 

Устройството, което прилича на телефон, се включва в контакта. СНИМКА: Йордан Симeонов

Засега електронното устройство се поставя само на осъдени с ограничение  в придвижването, което се налага от магистратите.

 Най-често то е да не напускат дома си от 20 до 6 ч. През останалото време имат право да излизат, да ходят на работа, но не и да свалят гривната.

“Задължително е осъдените доброволно да приемат поставянето на гривната”, обясни Валентина Караганова, началник-отдел “Социални дейности и възпитателна дейност” към Главна дирекция “Изтърпяване на наказанията”. Съгласие се изисква и от хората, които обитават същото жилище.

Устройството, което се състои от гривна и апарат, подобен на телефон, се доставя и монтира до 5 дни. Осъденият не може сам да монтира гривната. Тя се слага само на глезена, защото от китката лесно се изхлузва. Отчита всяко отдалечаване на повече от 150 м от дома.

Гривната е безвредна за организма, не пуска ток, може да се мокри.

Задължително е в дома на осъдения да има ток, защото без електричество устройството не работи.

Заради липсата на ток от програмата са отпаднали хора, които искали да носят гривната.

“Краткото спиране на електричеството не е проблем. Системата има батерия, която осигурява захранване за 48 часа”, обясни Караганова.

 Хората с електронни гривни се наблюдават чрез един контролен център, който е в София.

Той може да проследява дори притежателите на гривни в Румъния.

Центърът осъществява 24-часово наблюдение. Системата разпознава всяко нарушение и подава информация до контролния център, който пък я препраща до началника на пробационната служба в района, където живее осъденият. Той я предава на пробационния служител, който на място проверява. Цялата процедура отнема секунди.
Само един осъден с гривна е нарушавал често ограничението да не напуска дома си. Той излизал от дома си, като рязал устройството. Затова вече е в затвора. 

Надя Радковска и Валентина Караганова (вдясно), които работят по проекта с електронните гривни

Гривната може лесно да се отреже с ножица, но нарушението се засича на мига от системата.

През гривната минава фиброоптична нишка, която свети. Когато се прекъсне, се подава сигнал към приемно-предавателното устройство, включено в контакта. То прилича на телефон, но с две копчета.

Устройството не може да се пренася, ако човек реши да го вземе със себе си и да отиде у съсед например. Контролният център улавя движението.

Осъденият може да използва апарата като телефон към контролния център

при извънредни ситуации - пожар, раждане, болница. Чрез апарата той може да съобщи в центъра, че спешно се нуждае от лекар. Може да се обади и да сигнализира, че излиза заради извънреден проблем. После трябва да докаже, че ситуацията е била тежка. 
Вече е имало подобни случаи. Дядото на осъден с гривна, който живее заедно с внука си, се съпротивлявал срещу мярката, но след като на няколко пъти чрез апарата бил викан екип на Бърза помощ, останал много доволен, казват пробационни служители.

Хората, които работят в центъра са обучени да се справят и с осъдени, които имат “лоши мисли в главата си”, най често това са пристрастени към алкохол и наркотици. 
Гривната не се слага на хора със здравословни проблеми, на които би се налагало често да напускат дома си, за да ходят на лекар.

Пазят от въздуха педофили да не доближават деца

Сателитното наблюдение, което у нас се прилага само спрямо един осъден, е за високорискови нарушители, които могат да извършат ново престъпление. Най-често това са сексуални маниаци и педофили. Затова при този вид наблюдение има зони на изключване, т.е. райони, които не бива да доближават - училища, паркове, детските площадки.

Наблюдаваният чрез сателит също има гривна, но тя е по-голяма. Той се показва на екран в центъра като червена точка. Щом тя се доближи до зона за изключване, притежателят на гривната е предупреждаван да се отдалечи.

Българинът, наблюдаван сателитно, е предсрочно освободен и също е със зони на изключване. Той самият обаче бил доволен от постоянното наблюдение, защото твърдял, че е несправедливо обвинен. Добадало му да го наблюдават постоянно, защото смята, че така ще докаже, че е набеден. 

 Експерти: С тях осъдените свикват по-лесно с живота извън затвора 

Когато отидохме да монтираме устройството на човек на средна възраст, излежал повече от 15 г. в затвора за убийство, всичко в дома му бе западнало. Той бе загубил близки и роднини. Връщаше се в истинския живот, но там никой не го чакаше. Той е най-дисциплинираният притежател на устройството, казва Надя Радковска, която работи по проекта.

Според нея гривната имала дисциплиниращ ефект върху нарушителите, защото чрез нея те контролират поведението си. Тя имала и психологически ефект и тази теза все повече се затвърждавала в Европа.

Осъдените, които излизали предсрочно от затвора, били свикнали да живеят в институция и трудно се справяли извън решетките.

“Те се нуждаят от някого, който да им определя начина на живот, т.е. всичко да им е планирано”, казва Радковска. Напускайки килията, те се чувствали затруднени сами да се организират.

Електронното наблюдение им помагало да спазват правилата. Чрез него те стават по-адаптивни и по добре се спряват, казва Радковска.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
4
memom (преди 6 години)
Рейтинг: 3775 | Одобрение: 235
Щом в полша го практикуват нека и в българия го направят. Поне няма да хранят хората.
0
2
янка димовски (преди 6 години)
Рейтинг: 801 | Одобрение: 126
Много отдавна трябвало да въведем тези "гривни" ...навсякъде по света е така,ама тука нали ни е порочна системата и все някой си прави тънката сметка...как да се даде поръчката за гривните на някоя фирма на някой близък,как да се откраднат някакви пари...и така до безкрай...Самите съдии,прокурори и политици са за тези гривни...Що за простотия е това някой да е обявен за общодържавно изрирване и никой да не иде да гопотърси на посочените адреси...Имах познат,който е бил обявен за издирване,но не знаеше..Полиция и катаджии са го спирали за проверка на документи,на колата и са го пускали...после го изкараха ,че се е укривал...а той си живееше на адреса по лична карта,работеше си,излизаше си...ама друго си е да си на работа от 8:00 до17:00 и да си вземаш заплатата,осигуровките,отпускитеи т.н.,а после хленчат всичките...
3
3
Losh (преди 6 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Хванали сте ги всичките за "Шлифера" колко ХОРА трябва да умрат за да се вземат спешни мерки изродите които бродят като духове да бъдат прибрани по мазетата с решетки . . .

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik