Служебен министър в афера за 100 млн. лв.

20.11.2014 / 23:44 6

В последните дни на своя мандат министър Мирослав Ненков опитал да организира източване на европейски пари, твърди „Труд“. Служебният министър на здравеопазването набързо променил Концепцията за средносрочната инвестиционна програма на министерството. Тя регламентира обхвата на болниците, които получават възможност за европейско финансиране, както и на вида медицинско оборудване, което ще получат те.

Обяснението за това действие е, че така ще бъде дадена възможност на нови болници да кандидатстват за средства от ЕС. На този етап обаче това е невъзможно. 

Министър Ненков предложил министерството да закупи без обществена поръчка апаратура за 99 млн. лв. Предложените от него апарати са представени като изключително нужни за България и българските пациенти. Заради спешната нужда, закупуването става без обществена поръчка и в нарушение на закона. 

От министерството твърдят, че такава законова възможност има. Оттам изтъкват уникалността на апаратите, заради което можели да бъдат купени от конкретна фирма с директно договаряне, разказват служители от ведомството. Предложенията на екипа на служебния министър са за закупуване на апаратите „Кибер нож“, Томотерапия и робот Da Vinci. Смята се, че те са твърде екзотични и неефективни за страна като България.

Общото между фирмите, предлагащи оборудването, е, че се представляват от един и същ дистрибутор на медицинска апаратура - „Дарис МС“. Това се посочва и на сайта на фирмата. Според служители на Министерство на земеделието между фирмата и министъра има „топли взаимоотношения“. След идването си на поста министър Ненков назначил служителят на „Дарис МС“ инж. Велко Стоименов за външен експерт в здравното ведомство. Стоименов участвал и в комисиите, определящи нуждите на болниците от апаратура, както и спецификите на оборудването. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
IvaNina (преди 9 години)
Рейтинг: 2565 | Одобрение: 180
zebster, така правят, защото знаят, че са еднодневки!
0
3
ivaylo (преди 9 години)
Рейтинг: 4515 | Одобрение: 55
Е за 100 милиончета и а ше се прежаля :) хахах
ft
0
1
zebster (преди 9 години)
Рейтинг: 4209 | Одобрение: 1124
Наглеца искал за минимално време, максимално забогатяване.
2
1
teodor999 (преди 9 години)
Рейтинг: 7551 | Одобрение: -649
Докога ще продължава обаче безнаказаността!?
1
0
IvaNina (преди 9 години)
Рейтинг: 2565 | Одобрение: 180
поредният

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама