Смаяхме ЕС! Искаме да спрем мрежата. Българското европредседателство мисли мисли и роди идея да се цензурира интернет

16.04.2018 / 16:27 7

След като получи критика от много страни за предишните си предложения за компромис в Съвета на ЕС за реформата на авторското право, в петък вечерта Българското Председателство разпространи нов текст, който трябва да бъде обсъден днес - понеделник. България като Председател на Съвета на ЕС е единствената държава, имаща право да предлага промени по текста на новата директива, съобщава offnews.bg

“Бихме искали да изразим притеснението си, че филтрирането на практика ще издигне огромни бариери пред прохождащите дружества, ще засегне свободата на изразяване, ще даде възможност за упражняване на широкомащабна “частна цензура” и ще овласти алгоритми в решаването на доста сложни правни казуси. Нашето мнение е, че член 13 от Директивата е още една допълнителна тежест върху бизнеса", казва Мая Стоянова, която е юридически съветник в хостинг компанията "Сайт Граунд". 

Вече повече от година в Брюксел тече спор как да се премахва потребителско съдържание, нарушаващо авторското право онлайн. Авторскоправната индустрия иска инсталирането на автоматични филтри, които да премахват всичко, което те оценят като нарушение. Голяма част от технологичният сектор и представители на гражданското общество настояват, че автоматичното триене на съдържание по желание на определени фирми ще доведе до цензура и още по-голяма пазарна власт на Гугъл и Фейсбук, разполагащи с такава технология – нещо, което предложението предполагаше да ограничи.

“Не само, че не се отнасяме колегиално към останалите страни членки, давайки им на практика само няколко часа работно време да се запознаят с новия документ, но и продължаваме да искаме цензура на потребителско съдържание онлайн. Дори нещото което се опитваме да решим - да направим изключение за Уикипедия не се получава. Според новия български компромис, само текстовете в Уикипедия ще са защитени, но не и картинките в статиите. Показваме, че дори като искаме нещо, не го можем", сподели Димитър Димтров, Директор европейски политики, Уикимедия. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
16
0
Варна (преди 11 месеца)
Рейтинг: 51989 | Одобрение: 27899
това е много ясен пример защо България бедна и корумпирана държава. Тук управляващите са толкова тъпи че няма какво друго да се измислят освен това как да се ограничи нещо което е от полза за обикновените хора. затова и виреят корумпирани политици и мутри които забогатяват от тези ограничения за обикновените хора. нормалната конкурентна среда за тях е убийствена
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама