Смятат пенсиите по нова формула

27.01.2015 / 22:14 2

Индивидуалният коефициент на всеки, който влиза в изчисленията на пенсията му, да се смята по нов начин. Това е първото решение за пенсионната реформа, по което експертите и политиците са постигнали съгласие. Това обяви Николай Николов, съветник на вицепремиера Ивайло Калфин, след днешните консултации по пенсионната реформа, пише "24 часа".В момента коефициентът се пресмята, като средногодишният доход на човека се раздели на средния осигурителен доход за съответната година. В новата формула вече ще се ползват месечният доход и средният осигурителен доход за месеца. “Не е смятано какъв ще е ефектът върху пенсиите, но по този начин по-справедливо в пенсията ще се отчита конкретният принос”, каза Николов.

Новата формула ще намали леко пенсиите на хората с възходяща кариера, чиито доходи са стабилни или растящи и нямат прекъсване на вноските. Леко увеличение пък ще има при хората, които имат периоди на безработица и прекъсване на вноските, обясни обаче експерт от съвета. Като цяло разходите за пенсии на НОИ нямало да се променят. Мярката ще е само за новите пенсионери, старите пенсии няма да се преизчисляват. На заседанието мярката била защитена активно от синдикатите.

В мотивите на предложението е записано, че досегашната формула облагодетелствала хората, чиито доходи нарастват, което било непостижимо в сегашните условия на криза.

На заседанието е било обсъждано и изравняване на нужния осигурителен стаж за мъжете и жените на 40 г. В момента стажът на жените трябва да достигне 37 години. По тази точка няма съгласие засега, отчете Николов.

Социалното министерство е предложило и да отпадне възможността хората, работили преди 1997 г., да могат да си изберат 3 г. с висока заплата, които да влязат в сметката за пенсия. Засега обаче мярката не била подкрепена, защото ще се постигне намаление на част от новоотпуснатите пенсии. Тепърва ще се обсъжда и идеята на Ивайло Калфин догодина максималният осигурителен доход да стане равен на 10 минимални заплати. Това означава да е 4200 лв. вместо сегашните 2600 лв. Калфин иска и максималната пенсия да е вече 45%, а не 35% от размера на максималния осигурителен доход.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
KrasenM (преди 8 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
А възрастта за пенсиониране колко искат да я направят? 86г.?
3
1
zakluch (преди 8 години)
Рейтинг: 31170 | Одобрение: 5610
И пенсионната система съсипаха! Държавата е долу ;(
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама