Спасиха пациент със запушен стент в сънната артерия заради спряно лечение с аспирин

12.10.2018 / 10:29 2

Мъж на 71-годишна възраст от Стара Загора със запушена сънна артерия беше спасен от инвазивните кардиолози и спешния екип на Болница „Тракия“. Те са успели по най-бързия начин да диагностицират състоянието на пациента и да извлекат неоперативно тромботичния материал от мястото на запушването по миниинвазивен път.

Пациентът е имал поставен стент заради стеснение на каротидните (сънните) артерии, но е спрял да приема предписания му аспирин за разреждане на кръвта. Това довело до образуване на тромби, които запушили стента. „Това е състояние, което регистрира изключително висока смъртност или най-малко тежка и трайна инвалидизация, тъй като заради спирането на притока на кръв пациентите получават мозъчен инсулт“, коментира лекуващият лекар д-р Борислав Борисов.

В следствие на запушването пациентът получил парализа на десните крайници. „Осъзнал е навреме, че има проблем и е бил доведен в Болница „Тракия“ веднага, което ни позволи да освободим стента до петия час от запушването“, допълни д-р Борисов. Инвазивните кардиолози са проникнали до запушения стент през артерия на крака, използвайки специален аспирационен катетър на системата „Пенумбра“.

Пациентът е преминал едноседмичен възстановителен курс в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ и в момента се чувства добре. След няколко седмици той ще премине контролен преглед.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
ТИ ДА ВИДИШ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ОТ МЕСЕЦ И ВИШЕ АСПИРИН ПРОТЕКТ ГО НЯМА В АПТЕКИТЕ...ДА БЛАГОДАРИМ НА ЗАГРИЖЕНИТЕ БОКО И ЦВЪЦ..ТА НАЛИ ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАНА ПО СМЪРТНОСТТА НА КРАВИТЕ РАН-ЪТ..А ТИЯ ДОКТОРИ ДА СЕ МЪМРЯТ СТРОГО И ПОСЛЕДВАЩО УВОЛНЕНИЕ..  КАК СЕ ОСМЕЛЯВАТ ?     Изплезване:devil::alien:
4
0
ТАНЯ ИЛИЕВА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
БРАВО,РАДВАМЕ СЕ,ЧЕ ИМА ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ!ДЕРЗАЙТЕ САМО НАПРЕД!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама