Специалист: Бензин има и той няма да е по-скъп от около 3 лева

05.03.2022 / 21:22 7

снимка Булфото

Бензин има и той няма да е по-скъп от около 3 лева, коментира специалист.

Доставките на нефт за България са стабилни и ритмични, заяви председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. По думите му на този етап няма основание за драстично увеличение на цената на бензина, съобщи БНТ.

Въпреки това прогнозите са, че цените на петролните продукти ще растат. Кънев коментира парадокса, че руски нефт има, той поевтинява, има и възможност за доставка, но никой не иска да го купува.

"Рафинериите и търговците не искат да го купуват, защото от една страна банките не им дават кредитни линии и от друга страна смятат, че може да имат някакви проблеми след това във връзка със санкциите, въпреки че доставките на нефт не са част от санкциите. Друга причина е това, че Черно море представлява вече рискова зона за транспортиране на стоки, нефт включително, и търговците не биха искали да рискуват да доставят оттам. От друга страна са се повишили и тарифите за транспортиране пет пъти, а и застрахователните компании са повишили многократно премиите за застраховане на танкерите, така че не е изгодно да се купува по този нчин", заяви Кънев.

Той обясни, че България получава от поевтинелия руски нефт. Ако обаче спре да пристига руски нефт у нас, рафинерията в Бургас има възможност да работи и с други сортове. Тя го е правила вече. Нефт пък може да дойде от Алжир, Либия, Ирак, Саудитска арабия чрез Средиземноморския пазар.

"Една от прогнозите за увеличаване на цената на нефта, е тя да стигне ниво, до което потреблението да започне да пада. Ако цената на нефта стигне 120-130 долара за барел, това ще предизвика спад на потреблението. Тогава доставките ще започнат да са достатъчни и цената ще спадне. Бих прогнозирал бензинът да стигне до 3 лева и малко отгоре, но не повече", каза Валентин Кънев.

Според него най-добрият вариант е задържане на сегашните цени. По повод опашките по бензиностанциите отпреди дни, които бяха предизвикани от слухове за скок в цените, Кънев изрази мнение, че това е показало възможностите на социалните мрежи да влияят върху поведението на хората.

"Едва ли може да се каже кой точно го е направил, но някой просто е сложил тези снимки в интернет и нещата са тръгнали по този начин. Голямата паника е възникнала според мен от това, което е показано във Фейсбук, тъй като става въпрос, доколкото разбираме, за единични случаи около 20 бензиностанции", заяви Кънев.

На въпрос за табелите с високите цени в бензиностанциите, Кънев коментира, че със сигурност това не са били големите вериги, които са със стабилни доставки, а по-скоро малки играчи, които са искали да направят бързи печалби.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 174559 | Одобрение: 34409
ОКОЛО 3 лв....Кво му плащаш?...При заплата ОКОЛО 700 лв...
2
6
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 62346 | Одобрение: -28354
То да беше само Мр.Биин, пълно е с такива блеещи УхиленУхиленУхилен Народа е стигнал до там, че мрежата му дава наклон на живота, мислите и действията. А някой си е бръкнал в дупето и след него всички в мрежата са го последвали на секундата...
6
2
Комитата (преди 2 години)
Рейтинг: 8002 | Одобрение: 1022
Не знам Младежи ГЕРБ, девойки ГЕРБ или баби ГЕРБ му клатят на Простото Киро куролацията. Не знам и какви танкери е разтоварвал и разтоварва. Знам, че преди 2 дни сипах дизел от ОМВ на цена от 2,63 лв., а днес виждам, че е 2,88 лв. Това са 10% за два дни. И ОМВ ли са спекуланти от малки бензиностанции които клатят на Простото Киро куролацията? P. S. Някой да обърне мозъка на оня тъпак Бийн, че забелязвам логиката и сравненията му са на ниво маймунски мозък в буркан с формалин. 
БЪЛГАРИНО! Гледай Украйна, мисли за България! Когато си избереш начело на държавата да поставиш клоуни, чалгари, продуктово позиционирани харвардски меринджеи и всякакви палячовци обикновено береш много ядове.
5
1
cron1 (преди 2 години)
Рейтинг: 87916 | Одобрение: -9224
А за нашите заплати и пенсии, 3 лв поносима цена ли е, идиоти? Как мислите? Гняв
Марио Кроненберг
3
6
West (преди 2 години)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
В Германия бензина е вече 2 евро, при 1.80 предната седмица! Обмислят намаляне на данъците за горивата, за да може цената да е по-достъпна за населението. Също и обмислят вдигане на минималната ставка на заплащане, въпреки, че я повишиха от нова година. Та въпроса ми е, тука кога ще предприемем нещо, или ще чакаме хората да излязат със сопите и тогава ще се задействаме???
2
6
MrBean (преди 2 години)
Рейтинг: 140528 | Одобрение: -1932
А за рубладжиите да видят цената на бензина в МАсква да я обърнат в евро/левове и ще видят че и там чувствително се е повишила.
1
2
ВАРНА ДНЕС (преди 2 години)
Рейтинг: 560 | Одобрение: 20
Много подробно обяснено. Надявам се вече да няма паника и опашки по бензиностанциите.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама