Специалист с важен съвет: Водата от чешмата във Варна е вредна за орхидеите! Не ги поливайте

02.12.2015 / 13:57 3

Кадър Булфото

Три са основните грешки, които почитателите на орхидеите в България допускат при отглеждането им. Това обяви пред Дарик специалистът по орхидеи и международен лектор Крум Сотиров.„Първата грешка е, че екзотичните цветя се засаждат в прекалено големи саксии. Ние обичаме кофите в България", сподели експертът.

До гибелта на растението води втората много голяма грешка - засаждането в пръст. Има земни орхидеи, които се засаждат в пръст, но епифитните орхидеи, които живеят във въздуха, не бива да се засаждат в почва.

Третата много разпространена грешка е орхидеята да се кисне във вода. Цветето трябва да се пръска с вода всеки ден и веднъж в седмицата да се потапя за няколко секунди в кофа с вода, съветва специалистът.

Има значение и с каква вода се полива. Във Варна водата е много варовита, затова орхидеята трябва да се полива с дъждовна или дестилирана вода от климатик.

Крум Сотиров е варненец, получил образованието си на орхидист в Кралската ботаническа градина Кю в Лондон. Той е дългогодишен колекционер на орхидеи, консултант и лектор в орхидеените общества на САЩ и Канада.

В Кю Гардънс Сотиров се е грижил за орхидеите. За целия му престой в градината кралицата не дошла нито веднъж. Веднъж се появил принц Чарлз, който „впечатлил" нашенеца с неуместните си въпроси. „Попита „Това орхидея ли е?", при условие, че се намираше оранжерия, пълна само с орхидеи. Това е все едно в зоологическата градина да питаш „Това животно ли е?".

В момента 44-годишният варненец притежава над 350 вида орхидеи, но броят им непрекъснато се мени, тъй като търгува с тях и се разделя с едни, но се сдобива с нови. Около 90 на сто от орхидеите на Сотиров ги няма никъде в България. За домашната си оранжерия казва, че отглежда видове, които са интересни за колекционерите. А тук в България са разпространени само най-лесните за отглеждане, внасяни предимно от Холандия.

На запад цената на орхидеите започва от 25 долара, като за някои екземпляри колекционерите са готови да броят до 300 долара. За да притежават единствени определени видове, някои колекционери пращат разбойнически отряди в тропиците.

Варна е един изключително озеленен град. Има толкова много дървета и цветя навсякъде. Разхождайки се по улиците, по прозорците на жилищните сгради могат да се видят прекрасно гледани бегонии, теменужки и какво ли още не. На чужденците обаче им прави впечатление зле поддържаната трева в града. За тях тревата е по-важна от цветята, а за българите като че ли цветята са на първо място, споделя експертът.

„Бил съм на много места по света. Трябва да ви кажа, че Варна е един от най-прекрасните градове. Той е като една амалгама от всичко най-хубаво, събрано по света", сподели флористът за родния си град.

Варна е ботаническа столица още от Новак, който е внесъл тук много видове, с които ние сме свикнали, а всъщност те не са местни. Като пример той даде юката, която много добре се вписва в облика на града. Според него добре „се връзват" и палмите, които през топлите месеци красят варненските улици и площади.

Преди дни по идея на Крум Сотиров във Варна бе учредено Първото орхидеено общество в България. Специалистът ще помага на колекционерите на орхидеи да накарат любимото си цвете да цъфне или да отгледат екзотичен вид. Обществото е и начин почитателите да се сдобият с рядък вид, какъвто няма масово по магазините.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

0
0
caisa (преди 6 години)
Рейтинг: 8411 | Одобрение: 1931
То пък за хората е много полезна сигурно
НАЙ-ЗАБАВНИТЕ СЪВРЕМЕННИ ДЕТСКИ СТИХЧЕТА
0
2
Анoнимен (преди 6 години)
Рейтинг: 6940 | Одобрение: 2585
Моля??? "...дестилирана вода от климатик..." КОНДЕЗА СЪБИРАН ОТ КЛИМАТИЦИТЕ Е ДЕСТИЛИРАН, ТОЧНО КОЛКОТО Е ДЕСТИЛИРАН СЪЩИЯ КОНДЕЗ ОТ ПРОЗОРЦИТЕ!!! Експерт... ХА-ХА-ХА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама