Специалист с важен съвет: Водата от чешмата във Варна е вредна за орхидеите! Не ги поливайте

02.12.2015 / 13:57 3

Кадър Булфото

Три са основните грешки, които почитателите на орхидеите в България допускат при отглеждането им. Това обяви пред Дарик специалистът по орхидеи и международен лектор Крум Сотиров.„Първата грешка е, че екзотичните цветя се засаждат в прекалено големи саксии. Ние обичаме кофите в България", сподели експертът.

До гибелта на растението води втората много голяма грешка - засаждането в пръст. Има земни орхидеи, които се засаждат в пръст, но епифитните орхидеи, които живеят във въздуха, не бива да се засаждат в почва.

Третата много разпространена грешка е орхидеята да се кисне във вода. Цветето трябва да се пръска с вода всеки ден и веднъж в седмицата да се потапя за няколко секунди в кофа с вода, съветва специалистът.

Има значение и с каква вода се полива. Във Варна водата е много варовита, затова орхидеята трябва да се полива с дъждовна или дестилирана вода от климатик.

Крум Сотиров е варненец, получил образованието си на орхидист в Кралската ботаническа градина Кю в Лондон. Той е дългогодишен колекционер на орхидеи, консултант и лектор в орхидеените общества на САЩ и Канада.

В Кю Гардънс Сотиров се е грижил за орхидеите. За целия му престой в градината кралицата не дошла нито веднъж. Веднъж се появил принц Чарлз, който „впечатлил" нашенеца с неуместните си въпроси. „Попита „Това орхидея ли е?", при условие, че се намираше оранжерия, пълна само с орхидеи. Това е все едно в зоологическата градина да питаш „Това животно ли е?".

В момента 44-годишният варненец притежава над 350 вида орхидеи, но броят им непрекъснато се мени, тъй като търгува с тях и се разделя с едни, но се сдобива с нови. Около 90 на сто от орхидеите на Сотиров ги няма никъде в България. За домашната си оранжерия казва, че отглежда видове, които са интересни за колекционерите. А тук в България са разпространени само най-лесните за отглеждане, внасяни предимно от Холандия.

На запад цената на орхидеите започва от 25 долара, като за някои екземпляри колекционерите са готови да броят до 300 долара. За да притежават единствени определени видове, някои колекционери пращат разбойнически отряди в тропиците.

Варна е един изключително озеленен град. Има толкова много дървета и цветя навсякъде. Разхождайки се по улиците, по прозорците на жилищните сгради могат да се видят прекрасно гледани бегонии, теменужки и какво ли още не. На чужденците обаче им прави впечатление зле поддържаната трева в града. За тях тревата е по-важна от цветята, а за българите като че ли цветята са на първо място, споделя експертът.

„Бил съм на много места по света. Трябва да ви кажа, че Варна е един от най-прекрасните градове. Той е като една амалгама от всичко най-хубаво, събрано по света", сподели флористът за родния си град.

Варна е ботаническа столица още от Новак, който е внесъл тук много видове, с които ние сме свикнали, а всъщност те не са местни. Като пример той даде юката, която много добре се вписва в облика на града. Според него добре „се връзват" и палмите, които през топлите месеци красят варненските улици и площади.

Преди дни по идея на Крум Сотиров във Варна бе учредено Първото орхидеено общество в България. Специалистът ще помага на колекционерите на орхидеи да накарат любимото си цвете да цъфне или да отгледат екзотичен вид. Обществото е и начин почитателите да се сдобият с рядък вид, какъвто няма масово по магазините."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
caisa (преди 4 години)
Рейтинг: 8113 | Одобрение: 1633
То пък за хората е много полезна сигурно
НАЙ-ЗАБАВНИТЕ СЪВРЕМЕННИ ДЕТСКИ СТИХЧЕТА
0
0
Анoнимен (преди 4 години)
Рейтинг: 7140 | Одобрение: 2785
Моля??? "...дестилирана вода от климатик..." КОНДЕЗА СЪБИРАН ОТ КЛИМАТИЦИТЕ Е ДЕСТИЛИРАН, ТОЧНО КОЛКОТО Е ДЕСТИЛИРАН СЪЩИЯ КОНДЕЗ ОТ ПРОЗОРЦИТЕ!!! Експерт... ХА-ХА-ХА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама