Спирачките - сърцето на вашата кола

10.01.2017 / 08:00 0

Спирачната система е една от най-важните, а според някои - главната система на съвременните автомобили. Тя служи за намаляване на скоростта, за спиране и задържане на колата на едно място. Днешните автомобили са оборудвани с множество спирачни системи, които имат различни цели.
Работната спирачна система служи за намаляване на скоростта на превозното средство до спиране. Това е най-ефективната от всички спирачни системи. Тя действа върху четирите колела на автомобила и се управлява от крака на шофьора чрез педала на спирачния педал. Ръчната спирачка се използва да държи неподвижно превозно средство на земята. Тя засяга само задните колела на автомобила и се задвижва с ръка от водача чрез специален лост. Аварийната спирачна система е резервна и има за цел да спре колата в случай на повреда на работната спирачна система. Спомагателната спирачна система се използва за ограничаване на скоростта на превозното средство най-често при спускане. Тя е независима от другите спирачни системи и е забавител, който обикновено действа върху вала на скоростната кутия. Вторичната спирачна система често се използва като предпазна мярка за работната спирачка, за да я защити от износване и да увеличи безопасността в планините например. Има и спирачна система за ремарке, ако колата тегли такова. 
Съвременните автомобили са оборудвани с различни видове спирачни механизми. Дисковите и барабанни спирачни системи са най-разпространени. Дискови спирачки се използват за предните и задните колела на автомобилите от високия клас, както и за предните колела на автомобили от малките и средни класове. Барабанни спирачки се използват предимно от търговски превозни средства. Съвременните коли имат и т.нар. Анти блокираща система. Тя предотвратява блокирането на спирачките и така играе изключително важна роля за сигурността при пътуване.
Спирачната система е може би най-усъвършенстваната част на колите, откакто е стартирало автомобилостроенето през 19 век. Днес системите са все по-сигурни, а основните им елементи са накладките, спирачните дискове и маркучи. Експертите на Autodoc съветват първо редовно да се преглежда по възможност от специалисти и в сервиз състоянието на спирачната система на автомобила. Необикновеният шум, който предизвикват износените накладки непременно трябва да бъде уловен от шофьора и да не се отлагат прегледът и подмяната. Необходимо е да се знае какъв тип е спирачната система на колата. Накладките трябва да са съвместими с различните електронни устройства на спирачната система - ABS, EBD, EDS, ASR и т.п. Няколко големи производители на накладки са най-популярни на европейския пазар. Това са TRW, Brembo, Continental (ATE), Akebono, CBI. Така че при покупка на накладки е много важно да се прочете какво пише на старите накладки - това може да е знак както на автопроизводителя, така и на производителя на спирачната система. Най-надежните накладки се произвеждат от Brembo и ATE, Ferodo и Textar, Pagid и Bosch, Wagner и Mintex, Icer и TRW, Galfer, LPR и Remsa.
Трябва да се знае оригиналният номер на дисковете и накладките. Тази информация може да бъде открита в интрукциите за подържане на съответния автомобил или може да се получи в дилърски център. След това изборът става лесен - трябва само да се потърси по номера в каталога на резервните части и всички части можете да намерите в сайта. Ако не се пести, то най-добре е да се изберат оригинални накладки и дискове. Разликата между тях и неоригиалните е само около 2-3%.

*публикацияОтвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама