Спрях да ям суджук и филе след видяното, обяви българин

12.11.2023 / 10:24 8

Булфото

Вълна от негативни коментари заля мрежата след изнесени данни от  сдружението "За достъпна и качествена храна".

Много хора твърдят, че като прочетат подобни данни от изследвания направо отказват да ядат цяла седмица колбаси.

Потребители сигнализират в социалните мрежи и неправителствени организации, че все по-често в магазините попадат на мухлясал суджук и посинели филета, въпреки че те са в срок на годност, пише Телеграф бг.

За последните близо 2 месеца сигналите са над 20 и те са от различни краища на България, като сред тях са София, Бургас, Варна, Благоевград, поясниха за „Телеграф“ от сдружението "За достъпна и качествена храна".

Месо

Изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова обясни, че вината за развалените стоки е на търговските вериги, които не съхраняват правилно месните стоки, а също така отсъства и стриктният контрол както от държавата, така и от персонала на търговските обекти.

„Причината може да бъде нарушен вакуум на опаковката или неправилно температурно съхранение“, заяви тя и подчерта, че няма друга причина пресни стоки да се развалят.

Изпълнителният директор добави, че от предприятието даден продукт отива с един етикет, срок и партиден номер, а в магазините вече се добавят други, както и че няма как производител да обяви по-дълъг срок на годност за конкретен продукт от позволения, защото минималната трайност на сурово-сушените колбаси се определя на база на изследвания в лаборатория.

Тя подчерта, че това се отнася за стоките, на чиито етикети пише „най-добър до“. „След този срок продуктът не може да се продава и да се реализира нито от предприятието, нито от магазина. Той отива като страничен животински продукт“, заяви тя.

Д-р Попова уточни, че когато бъде нарушена оригиналната опаковка на колбас и той бъде нарязан, срокът на годност намалява и търговският обект определя нов период.

Магазини

От магазинната мрежа заявиха, че не приемат обвиненията, че изцяло е тяхна вината за проблема с развалените стоки. Оттам заявиха, че стриктно спазват правилата и осъществяват ежедневен контрол.

Д-р Диляна Попова коментира, че не може всичко да се прехвърля и на официалния контрол, защото не е възможно във всеки обект да има инспектор.

„Тук говорим за самоконтрол в търговските обекти. Каквито са изискваните към производителите, такива са и изискванията към търговските обекти и когато видят, че имат продукт с нарушена опаковка, те веднага трябва да го махнат от витрината“, заяви тя и добави, че веднъж излязла от производителите стока, не може да бъде върната обратно при тях, защото не се знае дали магазинът я е съхранявал правилно и дали не е с нарушена опаковка.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 395702 | Одобрение: 67712
Уйчо, подправките които си изредил са класика на кайзерованата подправка и работят отлично......Забравих във формулата за Еленското филе да добавя, че когато се извади и обруси от солта, може да се сложи вместо във вода за елиминирането на излишната сол, в бяло вино с размесен вътре чимен......Добавя страхотен допълнителен аромат.....Бон апетит....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 100526 | Одобрение: 2681
Към подправките препоръчвам сминдух, чесън на прах, чимен, чер пипер. А не знам защо никога не ми е останало за вакуумиране.Усмивка Може на хубавото винце да се дължи...
3
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 395702 | Одобрение: 67712
Ванка, 24 часа в сол е малко, а да го сушиш после при 40 градуса прави продукта нетраен, за бърза консумация.....Еленския бут се прави година, а прошуто в зависимост от района и за повече.....За сушени меса в цеховете се ползва Маладжа – вода с размесени вътре подправки, след едноседмично престояване в морска сол.....За домашно ползване месо от рибица, свински врат, или бут нарязано на еднакви парчета се държи една седмица малък съд затрупано със сол, за да изтегли кръвта и изсуши......След това се одрусва и се слага в чиста вода 3-4 дни за да се обезсоли....Пробва се всеки следващ ден докато усетиш, че солта едва се чувства и овалваш в избраните подправки.....За еленско филе само чубрица, за свинското филе червен пипер основно с разни добавки по вкус.....Може и подправка за кайзеровано месо, продаваат го на пазара......За по-добър розов цвят някои добавят нитритна сол, други селитра, но аз се придържам към солта само.....Сушенето се извършва при 10 - 12 градуса на сянка и около 60% влага на проветриво място.....При липса на такова се добавя едно вентилаторче от компютер да раздвижва въздуха......Същия метод се ползва за приготвяне на сланина.....Погледнах в хладилника, още имам от миналата година.....А, да не забравя – готовия продукт го вакуумирам.....Вакуум машината трябва да е прост модел само с три копчета.....Вчера видях на Техномаркет – Rosberg за 50 кинта…..Бон апетит на всички които опитат рецептата......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 53761 | Одобрение: 10726
Крис да ти кажа филето може да се направи и от месо от бут и това пробвахме с жената ;) Купуваш си сушилня за плодове ;) 24 часа месото е в сол по добре морска след това 1 час във вода се кисне оставяш го да се изтече от водата и след туй овалваш в подправки и в сушилнята на 40 градуса за 15-20 часа и е готово за ядене ;) Бързо и лесно и не купуваш боклуци!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
4
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 200077 | Одобрение: 39252
Д-р Попова! А слОчаЕно да сте чували, че в магазините старите продукти, с изтекъл срок на годност се ПРЕОПАКОВАТ и им се поставят нови, валидни етикети? И че това си е РЕДОВНА практика, навсякъде!...Къде са т.нар. "конторолни органи"? Какви проверки извършват? Колко санкционирани има за тези престъпления? Да! Престъпления, защото може да отровят някого и да умре!...Но на кого му пука?...Болест
5
0
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 100526 | Одобрение: 2681
Най-добра си е домашната рецепта! Знаеш какво си сложил и в суджука и във филето. 
3
1
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 165031 | Одобрение: 8936
Колбасите са много солени, с много подправки да не се усеща разваленото месо.
Всеки да си получи заслуженото !
8
2
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 395702 | Одобрение: 67712
Ами българинът дето бил спрял да яде суджуци и филе да си ги прави сам бе.....Не само не е трудно, но и 2-3 пъти по-евтино, за филе Елена например.....При цени за филето от 35, че и 40-45 лева на килограм, може да си купи контра филе за 10 лева и да си го направи за една седмица....Който от тук четящите иска инфо, давам го....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама