Срам за Варна! Големите личности на града свършиха, съветът не хареса никого за званието "почетен гражданин"

07.08.2018 / 12:26 8

За първи път от 10 години насам Варна може да остане без почетен гражданин. На днешното си заседание съветниците от комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет не одобриха нито едно от деветте предложения за удостояване с престижното отличие.

Номинирани тази година бяха проф. д-р Димитър Камбуров – учен и лекар, дългогодишен ректор на Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“; Борислав Ралчев – юрист, общественик и политик; Стефан Янев – спортист, спортен журналист, публицист; Пенко Николов – състезател и треньор по хандбал; Елка Няголова – поетеса; Йорданка Ненчева – председател на Асоциацията „Да съхраним жената“; Паню Панев – един от собствениците и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с поддръжката и модернизацията на инфраструктурата в града; Керан Михалев – състезател, преподавател и треньор по борба; Милка Кайкова – общественик, заслужил деятел на БЧК.

По време на заседанието общински съветници припомниха, че званието „Почетен гражданин на Варна“ е най-високото признание на обществеността на Варна. Според тях това престижно отличие не бива да девалвира, а да се връчва само за изключителен принос и заслуги за развитието на общината.

Приетото днес решение на комисията по култура не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет за взимане на крайно становище.

На днешното си заседание съветниците решиха също Атанас Друмев Пеев - уважаван краевед, родоизследовател и журналист, да получи почетен знак „За заслуги към Варна” – златен. За същото отличие бе предложен и Николай Савов – основател и пръв председател на варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“, но той не събра достатъчен брой гласове.

С почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, ще бъдат удостоени Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, за приноса й в развитието на читалищното дело във Варна; Кирил Аспарухов – поет, журналист, шоумен и танцьор, който тази година става на 70 години; Петър Пасев – за цялостна дейност и принос в издигане авторитета на варненския спорт и по повод неговата 70-годишнина.

Съветниците отхвърлиха предложението на Обединени спортни клубове „ЖСК – Спартак“ шестима варненски спортисти и треньори да бъдат удостоени с почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен. В рамките на заседанието стана ясно, че на обществения съвет по спорта е взето решение Здравка Саздова (художествена гимнастика), Ина Георгиева (художествена гимнастика), Светлана Юриевна (художествена гимнастика), Петър Господинов (борба), Георги Кръстев (борба) и Марин Калчев (сумо) да бъдат наградени по подобаващ начин на тържеството по случай 100-годишния юбилей на ОСК „ЖСК – Спартак“.

Общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на своя колега д-р Веселин Ангелов, който почина в края на юли.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Почетен (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Щом общинския съвет ще ги избира то е ясно колко ще са "почетни" . Неможе шайка хрантутници да правят такъв избор.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Варненските управници май пак "не са в час"!!!!   Забравихте ли, бе, че нашият уважаван премиер-слънце с дебелото дупе, дето суджук не яде, преди време каза една гениална мисъл  -  "ВАРНА Е ЕДНО СЕЛО"!!!!!!  А те тръгнали да раздават титла "Почетен гражданин на Варна"???????   ПРАВИЛНОТО Е "ПОЧЕТЕН СЕЛЯНИН НА ВАРНА"!!!!!!
9
1
Дедо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Споко, варналии, затова пък НЕЗАСЛУЖИЛИ граждани на Варна, колкото щеш !!! Първото място е безапелативно за мутрата Янко Станев, второто място е запазено за Борислав Ралчев - най-изявения защитник на мутрите от Прехода та и до сега и така нататък...По-срамното е, че този втория е в списъка от кандидати за "почетен" гражданин...Това наистина е срам за Варна !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
1
И сия к'во (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 Няма да има удостоени, няма да има кой да почерпи с "кьор софра"... Мъкааа...
9
0
хехе (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
обаче яко е, че предлагат пак бай Керан. Преди две години стана ясно, че един съветник си плащал рекета точно на него. пробват обаче дали хората са забравили. а може би вече борците мафиоти са станали по-почетни отпреди две години...хахахаха.  няма такава пародия!!!! 
8
0
ksh (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И какво ще се случи,като Варна остане без "почетен гражданин" тази година? Поне аз не си спомням нито едно име от т.н. "почетни граждани" през изминалите години!
6
0
Мира (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Борислав Ралчев най - вече! :-) Тук освен таплиери има и спортисти! Някой от тях. 
12
0
БАЙ ХОЙ (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И колко варненци могат да изброят няколко от носителите на "престижното " звание ???
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама